OBA Live

OBA Live

Hoofdgast maanonderzoeker Wim van Westrenen. Hij publiceerde in het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Geology zijn nieuwe baanbrekende theorie over het ontstaan van de maan.Tot nu toe werd aangenomen dat de maan is ontstaan uit een botsing van de aarde een hemellichaam ter grootte van Mars, maar de samenstelling van de maan lijkt zo op die van de aarde dat van Westrenen een nieuwe theorie ontvouwde: de maan is ontstaan na een gigantische kernexplosie in het binnenste van de aarde. Wim van Westrenen is maanonderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Jonge Akademie.  http://www.dejongeakademie.nl/Pages/DJA/23/134.bGFuZz1OTA.html
Nelleke Noordervliet over 'Schatplicht'. Net uit is de bundel essays en lezingen van Nelleke Noordervliet 'Schatplicht', uitgegeven bij uitgeverij Augustus. Met bijdragen over Belle van Zuylen, Mary Wollstonecraft, Adriaan Koerbagh en Albert Camus. Wat is de rode draad in de bundel en wat zijn de meest interessante thema's?
Panel over morele actualiteiten met Stephan Sanders en Nausicaa Marbe. Nausicaa Marbe en Stephan Sanders over het waarom van de informatiegekte. Nieuwe terroristen worden opgespoord via de kenmerken van terroristen die we al kennen. Dat dat niet altijd lukt blijkt uit recente aanslagen zoals bij de marathon in n Boston. Zijn we in de greep van een informatiegekte en wat zijn daarvan de consequenties voor de democratie? Met Nausicaa Marbe, columniste van de Telegraaf en Stephan Sanders, columnist bij Vrij Nederland.