OBA Live

OBA Live

Hoofdgast cultuurfilosoof René Boomkens over de teloorgang van het humanistisch ideaal in de wetenschap. Een wetenschappelijke carrière hoort gedreven te zijn door nieuwsgierigheid en streven naar kennis. Maar studenten richten zich vooral op studiepunten en wetenschappers op onderzoeksgelden. Ze worden er door de organisatie van het wetenschappelijk onderwijs toe gedwongen. Wat is er over van de aloude humanistische idealen?
Nausicaa Marbe over ‘Het Goede Leven’ volgens ‘Die Zeit’. Het liberale weekblad Die Zeit publiceert een bijlage waarin vooraanstaande filosofen zich uitspreken over gerechtigheid, vrijheid, geluk, kapitalisme en de liefde. Een analyse. Nausicaa Marbe is columniste van De Telegraaf.
Xandra Schutte en Stephan Sanders over het ‘hippe huwelijk’. Sinds homo’s van het huwelijk een burgerrechtenkwestie maken en massaal in het huwelijk treden worden ook hetero’s meer trouwlustig. Wat is er na alle feministische golven veranderd aan het huwelijk? En waarom blijft het percentage echtscheidingen nog steeds zo hoog? Xandra Schutte is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en Stephan Sanders is columnist van Vrij Nederland.