OBA Live

OBA Live

Hoofdgast is media-onderzoeker Martijn de Waal over zijn boek 'De stad als interface. Hoe nieuwe media de stad veranderen.' De opkomst van mobiele en digitale media zorgen ervoor dat we ons stedelijk leven steeds handiger kunnen organiseren. Maar de opkomst van deze ‘urban media’ stelt ons ook voor een belangrijk filosofisch vraagstuk: wat betekenen ze voor de manier waarop de stad als gemeenschap functioneert?
Nausicaa Marbe over Veranderende Opvattingen over Illegaliteit. "Als Oost-Europeaan haalde je het - voor de val van de muur in 1989 - niet in je hoofd om illegaal in Nederland te verblijven, je regelde netjes je zaken, calculeerde het risico in en kon je niet blijven dan bleef je niet. Illegaliteit was geen optie. Daar is iets drastisch veranderd. Waar komt de huidige verheerlijking van illegaliteit door sommige burgers en door illegalen zelf toch vandaan?" Nausicaa Marbe kwam in 1982 naar Nederland vanuit Roemenië en is columniste bij de Volkskrant.
Panelgesprek : Xandra Schutte en Stephan Sanders over de emancipatienota van Jet Bussemaker. Staatssecretaris Jet Bussemaker roept vrouwen op om economisch zelfstandig te worden en niet langer te teren op hun man. 48 % van de vrouwen kan zichzelf immers 'bedruipen', vervelend als je beseft dat 1 op de 3 huwelijken strandt. Over emancipatie, schuldgevoel en rol van de overheid. Met Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en Stephan Sanders, columnist bij Vrij Nederland.
 
.