OBA Live

OBA Live

Stan Bentvelsen natuurkundige, over ontdekking van het Higgs-deeltje, de belangrijkste ontwikkeling in de deeltjesfysica van de afgelopen 40 jaar. Deze ontdekking werd gedaan bij de LHC deeltjesversneller, die protonen met ongekende energie op elkaar laat botsen. Deze botsingen kun je zien met de ATLAS detector – de grootste microscoop van de wereld, waarbij Bentvelsen betrokken is.
Judit Neurink met het laatste nieuws uit Irak. Midden-Oosten journaliste Judit Neurink is even over uit het Koerdische deel van Irak envertelt over de actuele politiek daar, over ‘De Joodse Bruid’ over Joden in Koerdistan en over  een reisorganisatie die ze opzet in Koerdistan.
Stephan Sanders en Nelleke Noordervliet over De opstand van de Rechters. Achter de schermen van de rechtbanken en gerechtshoven heerst grote onvrede over de toegenomen werkdruk. In het Manifest van Leeuwarden spreken  nu al meer dan 700 rechters zich daarover uit. Daar komt nog bij dat het gezag van de toga tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is. Stephan Sanders is columnist bij Vrij Nederland en Nelleke Noordervliet is schrijfster