In de vierdelige documentaireserie Op Weg naar de Top kijkt maker Mildred Roethof naar de staat van het hedendaagse vrouwenvoetbal. Hoe houden de spelers zich staande in een door mannen gedomineerde voetbalwereld? Op welke manier spelen kansenongelijkheid, seksisme en beeldvorming in de media een rol in hun weg naar de top?

Merel van Dongen (29)

OranjeLeeuwinnen, Atlético Madrid

De 29-jarige van Dongen is met stip één van Nederlands beste verdedigers, de Amsterdamse behoort tot de meest succesvolle generatie OranjeLeeuwinnen ooit en speelt in de basis bij de Europese topclub Atlético Madrid. Van Dongen neemt je mee in het leven van een gevestigd topsporter en heeft in haar loopbaan al het nodige meegemaakt: van blessureleed en eenzaamheid tot niet geselecteerd worden voor het EK in 2017.   

Caitlin Dijkstra (23)

OranjeLeeuwinnen, FC Twente

De 23-jarige Bredase groeide op met de bal. Vanaf haar eerste club JEKA, nam haar carrière een vlucht en bewandelde ze iedere stap die een jonge voetbalster zou moeten bewandelen: van een jongensteam bij de amateurvereniging, naar een topsportschool (CTO), naar profclub. Na drie seizoenen bij Ajax, speelt Dijkstra nu de sterren van de hemel bij FC Twente én debuteerde ze in Oranje.  

Danique Ypema (22)

FC Twente

Ypema (22) begon haar voetbalcarrière bij CVV Berkel en speelde na haar opleiding op topsportschool CTO een seizoen bij SC Heerenveen. Op dit moment speelt ze bij FC Twente en woont ze samen met teamgenoten en OranjeLeeuwinnen Caitlin Dijkstra en Marisa Olislagers. Ypema doorliep alle jong Oranjeteams, en werd door onder andere de NOS gezien als groot talent. Ze weet als geen ander hoe hard de voetbalwereld kan zijn: “De ene dag ben je een belofte, de andere dag niet meer.” 

In dit interview vertelt Ypema alles over het leven en de struggles van een jonge voetballer.

Marisa Olislagers (21)

OranjeLeeuwinnen, FC Twente

Olislagers timmert op 21-jarige leeftijd hard aan de weg. De middenvelder speelde eerder al bij ADO Den Haag, waar ze toen al bijna alle wedstrijden speelde. In 2020 maakte ze de overstap naar FC Twente. Een jaar later debuteerde ze in het Nederlands Elftal. Samen met team- en huisgenoot Caitlin Dijkstra is ze onderdeel van een nieuwe generatie OranjeLeeuwinnen.  

Jacintha Weimar (24)

OranjeLeeuwinnen, Feyenoord

Op haar 18e vertrok Weimar naar het buitenland, om voor de Europese topclub Bayern München te spelen. Door gebrek aan speeluren, besloot ze na vijf jaar terug te keren naar Nederland om te spelen bij Feyenoord, waar op dat moment een volledig nieuw team werd opgericht. Nu ze weer terug in Nederland is, wordt ze continue getipt als de nieuwe keeper van het Nederlands Elftal. Veel professionals uit de voetballerij lijken in haar te geloven – nu bondscoach Mark Parsons nog.  

Samantha van Diemen (20)

OranjeLeeuwinnen, Feyenoord

Voormalig Ajacied Samantha van Diemen behoort sinds dit seizoen tot het fundament van Nederlands’ nieuwste vrouwenvoetbalteam uit de Eredivisie: Feyenoord. Van Diemen maakte haar debuut in Oranje tijdens de Olympische Spelen van 2021. Daarnaast werd voor haar voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal, een transfersom betaald tussen twee Nederlandse clubs. Zodoende maakte ze haar transfer van Ajax naar Feyenoord.  

Sherida Spitse (32)

OranjeLeeuwinnen, Ajax

Met haar 32 lentes is Spitse inmiddels één van de oudere speelsters die op dit moment nog op het profveld te vinden is. Op het moment dat de regerend recordinternational in de zomer van 2006 voor het eerst voor het nationale team uit mocht komen, stond het Nederlandse vrouwenvoetbal nog in de kinderschoenen. Inmiddels is er voor middenveldsters Sherida Spitse veel veranderd. Zij speelt de sterren van de hemel voor Ajax, de club waar zij als jong meisje al over droomde om voor te voetballen, wat indertijd nog helemaal niet mogelijk was voor vrouwen. 

Jong Talent

Aya El Benallali (13)

Jong Oranje O13, AVV SDZ

Aya leerde voetballen op straat, haar broer Anass leerde haar de fijne kneepjes. Al gauw werd duidelijk dat ze veel talent had voor de sport. Ze werd gescout en speelt inmiddels voor de KNVB meiden onder dertien én in een jongensteam bij AVV SDZ. Aya heeft daarnaast voor Ajax gespeeld, maar werd na het seizoen niet meer teruggevraagd. Nu doet ze er alles aan om haar plek in het team te heroveren.

Bobbie Kind (13)

Ajax, Jong Oranje O13, AFC Amsterdam

Al vanaf haar derde is het droom van de dertienjarige Bobbie Kind om profvoetbalster te worden en daar traint ze hard voor. Ze voetbalt op dit moment bij de Ajax meiden onder de dertien en is sinds kort het eerste meisje dat de selectie haalde van de AFC Amsterdam jongens onder de veertien. Daarnaast voetbalt ze bij de KNVB-meiden onder de dertien. Haar droom is om over een aantal jaar net zo goed te zijn als Lieke Martens. 

Vlinder Ooijens (13)

Ajax, KNVB, PVCV Vleuten-De Meern

De stoere Vlinder weet met haar 13 jaar al goed wat ze later wil: profvoetballer worden. Met voorbeelden als Sherida Spitse ligt de wereld aan haar voeten. Tot haar 10e speelde ze hockey, maar veel liever maakte ze  de overstap naar voetbal. Sindsdien heeft ze zich binnen drie jaar ontwikkeld tot één van de beste meiden uit haar leeftijdsklasse in Nederland. Ze speelt bij Ajax, bij KNVB MO13 en bij haar eigen club in een jongensteam.  

Deskundigen

Sarina Wiegman

Sarina Wiegman is een icoon in het vrouwenvoetbal. Als voormalig bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, loodste Sarina Wiegman het nationale team naar de top. In 2017 schreef ze geschiedenis met de winst van het Europees kampioenschap, in 2019 werd haar team tweede op het wereldkampioenschap en in 2021 sloot ze haar tijd als bondscoach af op de Olympische Spelen in Tokyo. Tegenwoordig werkt ze als bondscoach voor het Engelse nationale team.   

Daphne Koster

Koster is een boegbeeld in de Nederlandse vrouwenvoetbalwereld. Als captain was zij jarenlang hét gezicht van het Nederlands vrouwenelftal. Na een jarenlange voetbalcarrière besloot ze in 2017 het roer om te gooien. Nu werkt ze bij ‘haar club’ Ajax, als manager vrouwenvoetbal en sportcomplex de Toekomst. Als geen ander kan Koster de veranderingen in- en de professionalisering van het vrouwenvoetbal onder woorden brengen. Ze strijdt voor gelijkwaardige behandeling, en neemt daarbij geen blad voor de mond.  

Leonne Stentler

Leonne Stentler maakte de stap van amateurvoetbal naar professioneel voetbal bij ADO Den Haag. In 2009 maakte zij haar debuut voor Oranje waarvoor ze uiteindelijk zeventien interlands speelt. Een vervelende blessure bepaalde het slot van haar profcarrière. Tegenwoordig werkt ze als presentator en analist bij ESPN en de NOS. Daarnaast werkt ze voor PSV aan nieuw beleid rondom de talentontwikkeling en scouting voor de vrouwentak. 

Claudia de Breij

Ondanks haar gebrekkige voetbalkennis is comédienne Claudia de Breij één van de grootste fans van onze Oranjeselectie. De Breij kent de huidige speelsters stuk voor stuk persoonlijk en werd eerder uitgenodigd om peptalks te geven op de KNVB-campus in Zeist. Ook schreef de Breij een loflied voor de Oranjedames – deze werd al snel omarmd als hét nummer dat klinkt wanneer er een doelpunt gescoord wordt.  

Barbara Barend

Barbara Barend is een Nederlandse sportjournaliste, uitgever en presentatrice van sportprogramma's. Barend werd op 6-jarige leeftijd door de plaatselijke voetbalclub geweigerd. De KNVB stond meisjesvoetbal pas toe vanaf 8 jaar, terwijl jongens al vanaf 6 jaar lid mochten worden. Volgens de bond was het medisch niet verantwoord om meisjes jonger al te laten meespelen. Samen met haar ouders protesteerde ze bij de voetbalbond en het reglement werd landelijk aangepast.  

Priscilla Janssens

Janssens wordt samen met Vera Pauw ook wel de ‘godmother’ van het Nederlands vrouwenvoetbal genoemd. In 2007 stond ze aan de start van de Nederlandse Eredivisie. Dat ging niet zonder slag of stoot: zo was er veel weerstand vanuit de KNVB. Zij is sinds 2004 werkzaam is als Venue Director bij de UEFA en heeft vanuit deze positie zicht op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.  

Michael van Praag

Van Praag is tien jaar bondsvoorzitter geweest van de KNVB, ten tijde van een cruciale periode voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het door de directie krijgen van de plannen om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te brengen. Tussen 2008 en 2019 nam de sport een hoge vlucht en van Praag maakte zowel de Europese kampioenschappen van 2009 en 2017 én het wereldkampioenschap in 2019 mee.