De Grote Droom

Uitzending ma. 4 juli - NPO 3

Spelen in het Nederlands Elftal, het is het hoogst haalbare doel voor een voetballer met profambities. Als speler moet je er alles voor over hebben om dat doel te bereiken. Hoe ga je om met de spanning die selectietrajecten met zich meebrengen? Wat betekent blessureleed voor je profcarrière? En wat gebeurt er als die oranjedroom van de één op de andere dag op losse schroeven komt te staan.

In de eerste aflevering maken we kennis met toptalent Samantha van Diemen, zij heeft een spannende periode voor de boeg. De twintigjarige verdediger staat er goed voor wat betreft de selectie voor het Nederlands Elftal. In afwachting van de selectie volgen we haar bij haar club Feyenoord. Profvoetballer Merel van Dongen geeft een inkijkje in het leven van een gevestigd topsporter. De Oranje Leeuwin neemt ons mee naar zowel de succesmomenten als de harde realiteit van haar carrière. Ook de dertienjarige talenten Bobbie, Vlinder en Aya werken hard aan hun toekomst naar de top. Welke offers brengen zij reeds op jonge leeftijd om hun dromen waar te maken en waar halen ze hun motivatie vandaan?  

Meisjes tegen de jongens

Uitzending di. 5 juli - NPO 3

In de tweede aflevering ontdekken we wie er wel en wie er niet door de bondscoach geselecteerd zijn voor de OranjeLeeuwinnen. Teamgenoten Samantha van Diemen en Jacintha Weimar wachten in spanning op de selectie en ook de speelsters van FC Twente bereiden zich voor op de uitslag. We zien de speelsters op het trainingskamp tussen de bekendste Nederlandse voetballers staan.

Hoe houd je je als meisje eigenlijk staande in een jongensteam? Wat zijn de verschillen in kansen voor jongens en meiden? En wat is de staat van de jeugdopleidingen voor meisjes op dit moment? Als de vader van Bobbie haar bij de training afzet blijft het slikken om te zien hoe de AJAX-jongens in hun gesponsorde voetbaltenue uit een Ajaxbusje stappen. De ouders van Bobbie moeten vervoer en alles wat er bij het trainen komt kijken zelf regelen en betalen. Ondanks de succesvolle carrière die Bobbie tegemoet lijkt te gaan, is dit toch een hard gelach.

Recordinternational Sherida Spitse, Daphne Koster (manager vrouwenvoetbal bij Ajax), NOS-analist Leonne Stentler, oud-bondscoach Sarina Wiegman en sportjournalist Barbara Barend blikken terug op hun beginnende voetbaljaren. Tegen welke vooroordelen liepen zij aan in hun jeugd? En hoe hebben ze dat zien veranderen?

Ere wie ere toekomt

Uitzending wo. 6 juli - NPO 3

De dertienjarige Aya voetbalt al sinds ze kan lopen. Ze speelde een seizoen bij Ajax, maar haalde de selectie daarna niet. Nu probeert ze het opnieuw tijdens de talentendag van Ajax.  Het is voor meiden niet altijd vanzelfsprekend geweest om te kunnen voetbalen. Voetbal voor vrouwen werd door de KNVB in Nederland immers pas in 1971 erkend – en heeft niet de status van het mannenvoetbal. Priscilla Janssens wordt, net als Vera Pauw, gezien als godmother van het Nederlands vrouwenvoetbal. Hoe kijkt zij terug op de beginjaren van de Eredivisie? En waar ziet zij kansen voor verbetering? Oud-bondscoach Sarina Wiegman blikt terug op haar beginjaren als voetbalcoach bij ADO Den Haag. Hoewel er de afgelopen jaren veel  veranderde voor de voetballende vrouwen, is er nog een lange weg te gaan. Zo moeten veel speelsters werken naast hun profcarrière en is de betaling bij lange na niet als bij de mannen. Hoe kijken de speelsters hier zelf naar?

De Bal blijft rond

Uitzending do. 7 juli - NPO 3

In de laatste aflevering van Op weg naar de Top staan we stil bij de keerzijden die het succes en de daaruit voortvloeiende bekendheid met zich meebrengen. Hoe gaan de profvoetbalsters om met druk vanuit de media en welke rol spelen mannen als Johan Derksen in de beeldvorming van de sport? Hoe komt het dat homoseksualiteit in het mannenvoetbal nog zo’n groot taboe is, terwijl daar binnen de vrouwenvoetbalwereld volledige openheid over is? Op welke manier spelen seksisme en, als gevolg daarvan kansenongelijkheid, een rol op de weg naar de top?  (Oud-)speelsters laten zich van hun kwetsbare kant zien. Zo spreekt Daphne Koster zich voor het eerst uit over de kwestie Overmars. Wat moet er gebeuren om in dit soort zaken verandering te brengen? En wie is daarin verantwoordelijk?

In deze laatste aflevering kijken we daarnaast terug op een fantastische overwinning van de Oranje Leeuwinnen in 2017, en werpen we een blik op de toekomst. Wat verwachten Leonne Stentler en Barbara Barend van het Europees kampioenschap 2022 en wat is de prognose voor de verdere ontwikkeling van de sport?