2Doc

Moeder aan de lijn

2Doc

Moeder aan de lijn

Moeder aan de lijn is een intiem perspectief op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

‘Dan moet je nu gewoon luisteren naar mij, ik moest ook altijd naar jou luisteren!’ Moeder weigert om op te staan terwijl Carin haar naar het ziekenhuis moet brengen. Na het zoveelste ‘nee’ verliest Carin haar geduld.

De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

Naast hun eigen gezin en drukke levens zorgen Elien, Carin en Hanna voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. En terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven.

De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om in deze observerende en met vlagen pijnlijke documentaire. De dochters brengen een deel van hun werk­ en privéleven tot een halt, om er voor hun moeders te zijn en dreigen zichzelf weg te cijferen. Terwijl het zorgen in deze fase ook mooi en waardevol kan zijn.

‘Weet je’, zegt Elien tegen een vriendin, ‘ik kan hopen dat ik een nieuwe baan vind, maar mijn kinderen en mijn moeder, daarvan kan ik niet zeggen: ik krijg nog een tweede kans.’

Scenario en regie: Nelleke Koop

Moeder aan de lijn gaat op 1 oktober tijdens het Nederlands Film Festival in première. 

Na de uitzending op 8 oktober start een impacttournee met meet-ups door het land rondom het onderwerp mantelzorg en wat het met je doet als je de zorg hebt voor een ander.

Moeder aan de lijn is een film van New Amsterdam Film Company in coproductie met Human.

Lees meer over systeempijn

6 items

Hoe maatschappelijke systemen onze autonomie en verantwoordelijkheid in de waagschaal stellen

Dossier
Recent Toegevoegd

Aanval op de Amazone

Het grootste regenwoud ter wereld wordt vernietigd. Terwijl we het hard nodig hebben om de klimaatverandering beperkt te houden. Journalist Elaíze Farias neemt ons in deze 2Doc Kort mee door de Amazone.

Iedereen dezelfde kansen

Een beperking, je etnische afkomst of je genderidentiteit; zomaar wat redenen waarom je door de maatschappij kan worden buitengesloten. Om iedereen voor honderd procent te laten deelnemen aan de samenleving, wordt er flink gestreden voor meer inclusie en diversiteit. Dat en meer in Tussenuur-podcast aflevering 37.

Een oplossing voor de grote vragen van deze tijd: hier begin je

Klimaatverandering, polarisatie, ongelijkheid... De grote problemen van nu maken dat je je als individu klein kunt voelen. Toch zijn er plekken waar je zo kunt beginnen met oplossen. Organisatie-deskundige An Kramer laat zien dat die plekken dichterbij zijn dan je denkt.

Come Unity: voorstelling over samenleven

In theatervoorstelling ‘Come Unity’, deze zomer te zien op de Parade, stelt Collectief Poly Poly de vraag: ‘Hoe samen te leven?’ Die vraag is simpel, het antwoord niet. Een zoektocht naar een nieuwe vorm van samenleven, met een flinke dosis hoop.

5G onder de loep: Milieu

De publieke opinie over de uitrol van 5G is wereldwijd op z'n zachtst gezegd verdeeld te noemen. Naast veiligheids- en gezondheidsrisico’s (deel 2 en 3) heerst onrust over de milieu-effecten. In deel vier van ons vijfluik over 5G richten we ons op het milieu.