2Doc

Moeder aan de lijn

2Doc

Moeder aan de lijn

Moeder aan de lijn is een intiem perspectief op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

‘Dan moet je nu gewoon luisteren naar mij, ik moest ook altijd naar jou luisteren!’ Moeder weigert om op te staan terwijl Carin haar naar het ziekenhuis moet brengen. Na het zoveelste ‘nee’ verliest Carin haar geduld.

De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als dochter de zorg voor je bejaarde moeder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

Naast hun eigen gezin en drukke levens zorgen Elien, Carin en Hanna voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. En terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven.

De rollen van ouder en kind draaien op deze manier genadeloos om in deze observerende en met vlagen pijnlijke documentaire. De dochters brengen een deel van hun werk­ en privéleven tot een halt, om er voor hun moeders te zijn en dreigen zichzelf weg te cijferen. Terwijl het zorgen in deze fase ook mooi en waardevol kan zijn.

‘Weet je’, zegt Elien tegen een vriendin, ‘ik kan hopen dat ik een nieuwe baan vind, maar mijn kinderen en mijn moeder, daarvan kan ik niet zeggen: ik krijg nog een tweede kans.’

Scenario en regie: Nelleke Koop

Moeder aan de lijn gaat op 1 oktober tijdens het Nederlands Film Festival in première. 

Na de uitzending op 8 oktober start een impacttournee met meet-ups door het land rondom het onderwerp mantelzorg en wat het met je doet als je de zorg hebt voor een ander.

Moeder aan de lijn is een film van New Amsterdam Film Company in coproductie met Human.

Thema Systeempijn

6 items

Hoe maatschappelijke systemen onze autonomie en verantwoordelijkheid in de waagschaal stellen

Dossier
Recent Toegevoegd

De hormonale man bestaat niet

Atlete Caster Semenya wordt vanwege haar hoge testosteronlevels geclassificeerd als hormonale man. Maar zoiets bestaat überhaupt niet, betoogt sociaalwetenschapper én feminist Linda Duits in haar Brainwash Talk.

Hierom bezwijken jongeren onder prestatiedruk

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor veel middelbare scholieren een moment van zwoegen en zweten, want de druk om een diploma is hoog! Misschien wel té hoog?

6x waarom burn-out niet jouw schuld is

Het is misschien wel één van de grootste plagen van onze werkende levens: burn-outs en stress. Om dit fenomeen beter te begrijpen zetten we 6 artikelen voor je op een rijtje.

Wie zorgt voor de mantelzorger?

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? Wat mogen wij van de overheid verwachten? Hoe kan het beter? In deze zevende aflevering van 'De Publieke Tribune' buigen we ons over de vraag: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Schulden: Hoe kom je erin terecht en hoe raak je er weer uit?

Hoe kom je in de schulden terecht? Hoe zit de schuldenindustrie in elkaar? En hoe komen we tot efficiëntere en goedkopere oplossingen? Deze vragen bespreken wij in aflevering 3 van 'De Publieke Tribune'.