In Indonesië is Jamal een van onze correspondenten. Hij maakte onder meer een reportage over de bibliotheek. Kijk hier de verhalen van Jamal, en klik door naar het archief.

Jamal woont in Jakarta en maakt al sinds 2008 reportages voor Metropolis, onder meer over gezondheid, bijzondere beroepen en de economie. Met favoriete uit zijn archief zoals een badkamer boot, extreme Vespa Liefde en de negenjarige kettingroker. Het liefste werkt Jamal aan reportages die mensen vermaakt maar in het bijzonder wilt hij de kijker nieuwe ingevingen geven en de verschillen overbruggen. “Ik hoop dat de kijker ziet hoe uniek elk persoon is en dat ‘normale verhalen’ heel bijzonder kunnen zijn! Ieder zijn of haar ‘normaal’ is dat die van een ander niet.” Wanneer Jamal niet aan het werk is kan je hem vinden op zijn geliefde vintage racefiets. “In mijn vrije tijd fiets ik veel, koop ik fietsonderdelen en hoop ik altijd meer ouderwetse fietsen te kunnen kopen!” Voor de toekomst hoopt hij meer reportages en films te maken die een positieve impact hebben op de vrede en tolerantie in Indonesië. Journalistiek waar zijn zoon trots over kan zeggen: “Dat heeft mijn vader gemaakt.” In 2022 maakte hij zijn eerste reportage bij Metropolis voor HUMAN. Hij keek mee met Ridwan en zijn 'biebpaard'.

Verkopers

4 december 2022

In een tijd waarin onze aandacht vooral op wordt geslurpt door onze telefoons, valt het niet mee om de aandacht te trekken. Zeker als je iets te verkopen hebt, moet je van goeden huize komen. In Indonesië verkoopt Widodo gebakken lucht. Met zijn microfoontje en theater houdt ie de aandacht van de klanten vast. En als ie geen klanten heeft, spelen zijn vrienden voor tevreden klant. Op die manier komen er altijd andere mensen bij staan. 


 

Andermans Afval

30 oktober 2022

Waar in Nederland ‘Holle Bolle Gijs’ kinderen overtuigt om hun afval netjes op te ruimen, vond correspondent Jamal in Indonesië ‘Kresek Man’. Deze stripfiguur komt uit de koker van docent Ury, die zijn leerlingen aanspoort om rondslingerend plastic op te ruimen door in de huid van Kresek Man te kruipen.

Liever Samen

9 oktober 2022

Correspondent Jamal laat in Indonesië een bijzonder ritueel van heel dichtbij zien: de besnijdenis. Veel Indonesische jongetjes zien nogal op tegen deze pijnlijke ingreep. Daar is iets op gevonden: massa besnijdenis. Als je het samen doet, is het minder eng; en is de smart in ieder geval gedeeld. We volgen de achtjarige Azam die eerder weigerde besneden te worden, maar nu hij met zijn vriendjes gaat, durft hij het wel aan. Niet dat het dan minder pijnlijk is…

Safe Spaces

11 september 2022

In het grootste moslimland ter wereld, Indonesië, staat een bijzondere koranschool speciaal voor transgenders. De 35-jarige Olla is transgender. Ze groeide op in Jogjakarta als een jongen genaamd Deni, tot zij na een lange strijd besloot zich om te dopen tot vrouw met de naam Olla. Als transgender is voor haar lastig om aan werk te komen. Dus werkt ze als makeup-artiest in een cafe en karaokebar. 

Tijdreizigers

17 april 2022

Terwijl de meeste mensen blij zijn dat de coronajaren geschiedenis zijn en opgelucht ademhalen, zijn er ook mensen die liever altijd in het verleden leven. Met reportages uit Hongarije, Japan en Indonesië.

Russen

10 april 2022

Hoe is het om Rus te zijn in deze tijden van oorlog? De Metropoliscorrespondenten zoeken de lokale Russische gemeenschappen bij hen in de buurt op met deze, gevoelige, vraag. Worden ze erop aangesproken dat Rusland de Oekraïne is binnengevallen en hoe kijken zij zelf naar de oorlog?

Lang leve de Bieb

9 januari 2022

In Indonesië heeft Ridwan een 'biebpaard', een paard met twee grote koffers vol boeken op zijn rug. Zo kan hij zelfs de meest afgelegen plekken bereiken. Correspondent Jamal liep een dagje mee met Ridwan en zijn paard.

Meer uit Indonesië