Toen Sosha Duysker werd gevraagd om de presentatie van Lichting 2020 op zich te nemen, maakte haar hart een sprongetje. “Ik begeef mij sowieso graag onder acteurs. Waarschijnlijk uit pure jaloezie, want ik heb zelf nooit een acteursopleiding gevolgd.”

Lichting 2020 volgt dertien bevlogen talenten van de theateropleidingen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht. Door corona hebben ze zichzelf nog niet kunnen laten zien aan het grote publiek. Ze vertellen ons over hun dromen, plannen en verwachtingen. Presenator Sosha Duysker vertelt dat het nu eens niet draait om de competitie die acteurs altijd al met elkaar aan moeten gaan. “Want je bent natuurlijk elkaars concurrent, naast dat je elkaars klasgenoten bent. Ik vind het fijn dat ze dat element in deze productie hebben losgelaten.” 

Door het geïmproviseerd naspelen van legendarische scènes uit bekende Hollywoodfilms, laten de talenten zien wat zij in huis hebben. De teams doen dit onder leiding van drie coaches, ervaren acteurs Nasrdin Dchar (Rabat, Mocro Maffia), Malou Gorter (Oogappels, Mocro Maffia) en Mandela Wee Wee (Mocro Maffia, A Raisin In The Sun). Alle drie dragen ze op hun eigen manier kennis en ervaring over op de talenten in hun teams. 

Coach Mandela Wee Wee met zijn team.

Zonder ervaring

Sosha Duysker is sinds 2017 veelvuldig op televisie te zien in programma’s als Klokhuis, De Buitendienst en Atlas. Ze werd in 2020 bekroond met de Philip Bloemendal-prijs als 'grootste journalistieke presentatietalent' acteerde in theaterstuk Wie jij dan wel niet bent, zonder enige ervaring of scholing als actrice.

Ook spreekt ze zich al enige tijd online uit tegen racisme. In de video hieronder die ze op Instagram plaatste, legt ze uit waarom zij vindt dat we een racistische karikatuur als zwarte piet moeten verbannen. 

Ander doosje acteurs

Volgens Duysker valt er in de Nederlandse acteerwereld nog veel te winnen als het om representatie van acteurs gaat. “We zien vooral steeds weer dezelfde gezichten, dat is zo jammer. Nederland heeft zoveel talent en goede makers van kleur, die staan te popelen om te laten zien wat ze in huis hebben. Ik zou graag zien dat er gewoon een keer een ander doosje acteurs wordt opengetrokken.” Ook Lichting 2020 is nog niet inclusief genoeg vindt Dusyker. “De diversiteit is er wel maar het kan altijd beter natuurlijk.”

Ze staat zelf enorm te springen om een mooie productie te schrijven of erin te spelen. “Dus als er niets verandert wat betreft diversiteit, doe ik het desnoods zelf wel.” Duysker bereikte al een miljoenenpubliek met haar rol in deze video van Zondag met Lubach, die rond de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 viraal ging.

Op de juiste manier vertellen

Duysker vindt het belangrijk om haar integriteit te behouden en wil vooral dingen doen, waarin ze zichzelf geloofwaardig vindt. “Bij alles wat ik doe en bij elke klus die ik aanneem, kijk ik eerst of het bij mij past en of ik dit verhaal op de juiste manier kan vertellen. Ik ben zelf zeer maatschappelijk geëngageerd, dus voel me aangetrokken tot belangrijke thema's.” 

Ze wilde zelf als jong meisje ook graag naar de toneelschool, maar na een aantal naar eigen zeggen rampzalige en traumatische audities, liet ze de ambitie om actrice te worden enigszins varen. Waarschijnlijk was ze destijds nog te jong en onzeker. "Dingen die ik toen niet begreep, begin ik nu pas te snappen. Ik ben heel spiritueel en heb van kleins af aan gezegd dat ik actrice en presentatrice wil worden. Dat is via een omweg toch wel soort van gelukt.”

Een allegaartje van werkzaamheden

Duysker weet nog steeds niet precies welke kant ze nou eigenlijk op wil. “Acteren en presenteren vind ik het allerleukst, maar zingen wil ik ook blijven doen. Dus ik ben gewoon een soort allegaartje van werkzaamheden die ik kan en ook mág doen.”

Een speelfilm blijft een droom. "Dat zou ik wel heel graag willen. En er staat al een hele toffe korte film op de planning, maar daar mag ik nog helemaal niets over vertellen."

Door het enthousiasme van de Lichting 2020-talenten, kriebelt het nog meer bij Duysker. “Ik word hier superblij van en ik ben echt onder de indruk van de wonderen van de grime. Er gaan gewone mensen in en er komen fantastische personages uit, dat is echt waanzinnig.”

De sfeer zit er lekker in, stelt ze. Al bespeurde ze ook wel wat zenuwen her en der. “Maar iedereen is vooral heel erg blij dat ze weer het podium op mogen om te kunnen spelen na zo’n frustrerend coronajaar. Het is toch ook heerlijk om weer dat theater op te snuiven en daar helemaal in te verdwalen met z'n allen?”

Dit is ook interessant