Jonge acteurs en performers presenteren zich aan Nederland

Marouan Bendehmane

Marouan Bendehmane studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Hierna was hij betrokken bij een aantal projecten die door corona allemaal werden afgelast. Om aan geld te komen, is hij blijven werken bij een pizzeria in Amsterdam. Samen met een vriend werkt hij aan de podcast Dazed and Amused waarin films, regisseurs en acteurs worden besproken, voor filmliefhebbers en cinefielen. En heel soms heeft hij tijd om te doen wat hij het liefste doet: schrijven van pagina's aan dialogen, theaterteksten en scenario's. Hij droomt ervan ooit een eigen zelfgeschreven sitcom te maken.

Shelley Bos

Shelley Bos is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool& Kleinkunstacademie. Samen met Damaris de Jong en Pip Lucas vormt ze het collectief: COLLECTIET. Hiermee maakte ze als afstudeerproject de website Youcannotlockdownmyfantasie.com, die genomineerd werd voor de AHK Eindwerkprijs 2020. Shelley zou de hoofdrol spelen in een kindermusical, maar dit is vanwege corona niet doorgegaan. Daardoor werkte zij de eerste maanden na school in de horeca. Wel speelde ze een rol in een nieuwe Videolandserie die deze zomer uitkomt en speelde ze in The Nether van Het Nationale Theater. 

Dahiana Candelo

Dahiana Candelo studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen mocht ze een zelfgeschreven solovoorstelling maken bij het Bijlmer Parktheater. De première wordt door de pandemie steeds uitgesteld. Ze speelde in verschillende films, series, toneelvoorstellingen en commercials. Dit jaar speelt Dahiana in Frascati: Oh my wederhelft en in een nieuwe Videolandserie. Ook wordt ze geportretteerd in Onder Invloed, een serie waarin vijf talentvolle solomakers vertellen over hun inspiratiebron.

Lieve Fikkers

Lieve Fikkers volgde de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar beeldende werk zoekt ze naar de grenzen van museale kunst en kunst geschikt voor theater. Haar afstudeervoorstelling WEL WOORDEN, GEEN DADEN (Fikkers in Brand) speelde vlak voor alles op slot ging nog een aantal keer in Rotterdam en in Amersfoort. Ook de afstudeervoorstelling People on dis Play van haar performancecollectief KISSIEKISSIE BANGBANG (samen met Romy Moons, Hélène Vrijdag en Giovanni Brand) werd vanwege de lockdown gecanceld. In juli is WEEF // race te zien op Over Het IJ Festival, een doorlopende theatrale installatie gemaakt met Hélène Vrijdag. Haar baan bij de GGD houdt haar financieel op de been.

Isabel Hees

Isabel Hees zat op de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Samen met haar klasgenoten bedacht ze een bijzondere eindvoorstelling: ze gingen als groep in quarantaine en maakten een vijf uur durende performance die in tijdsvakken bezocht kon worden. Tijdens haar studie speelde ze in diverse voorstellingen, waaronder #Schijn: een jeugdvoorstelling voor Tweetakt onder regie van Sanne Vogel. Ook maakte ze Slice of life, een fysieke solo over verlangen en eenzaamheid. Nu verdient ze haar geld als barista. Dit vindt ze leuk en handig, omdat ze nieuwe skills leert en het financiële zekerheid biedt zodat ze straks weer ruimte kan creëren voor acteerwerk.

Damaris de Jong

Damaris de Jong, die afstudeerde aan de Amsterdamse Toneelschool& Kleinkunstacademie, had een vliegende start: uit vele jonge vrouwen werd zij gecast voor de hoofdrol in Follow de Soa, die afgelopen jaar werd opgenomen en 4 juni uitkomt op Videoland.  Daarnaast vormt ze samen met Shelley Bos en Pip Lucas het collectief COLLECTIET, waarmee ze in 2019 op De Parade in Utrecht en Amsterdam stonden. Ze droomt ervan met dit collectief elk jaar een voorstelling te kunnen maken en nog veel mooie vrouwenrollen te kunnen spelen, zowel in film als theater.

Dagmar Ketelaers

Dagmar Ketelaers studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als afgestudeerd actrice was haar eerste klus een voorstelling van een dansgezelschap op de pier in Scheveningen, en een afstudeervoorstelling van regiestudent Luna Joosten, die uiteindelijk allebei door corona zijn uitgesteld. Een door haarzelf geschreven plan voor het Amsterdamse Bostheater werd goedgekeurd, dus komende zomer kan ze deze voorstelling gaan maken in het bos. Ook deed ze met oud-klasgenoot Rosita Segers onderzoek voor een toekomstige voorstelling, De Ruimtevaarders. Ze is nu een performance aan het maken over vergeten. Mede dankzij een baantje bij de biologische winkel komt er brood op de plank.

Patsy Kroonenberg

Patsy Kroonenberg studeerde af als actrice en theatermaker, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tijdens haar studie speelde ze in verschillende voorstellingen en direct na haar afstuderen speelde ze in de voorstelling Roos en Ariadne, bij het Nieuw Utrechts Toneel, in Mrs. God van Linea Rekta en in Het Experiment van HNTJong. Ze werkt mee aan een voorstelling over Keti Koti bij de Veenfabriek. Daarnaast pitcht ze als theatermaker bij Orkater en Walhalla. Ook werkt ze als trainingsacteur en soms als presentator, want naast acteren wil ze ook graag maken en presenteren.

Max Laros

Max Laros studeerde af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na zijn afstuderen kreeg hij een van de hoofdrollen in de voorstelling De Familie van Nielie - Alleen Thuis van Theatergroep Kwatta. Helaas ging deze voorstelling vanwege corona de ijskast in. Hij speelde een kleine rol in Flikken Maastricht en repeteert momenteel voor de voorstelling OMG van theatermaker Igor Vrebac, die hopelijk in première gaat op Julidans, met daarna een landelijke tour. Daarnaast vormt hij met Rosita Segers het performancecollectief Non Creators Company, waarmee hij nu repeteert voor hun eerste voorstelling: Spread the sadness - een missverkiezing van tranen. 

Romy Moons

Romy Moons studeerde af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Daarvóór behaalde ze haar bachelor als cellist aan het Conservatorium in Antwerpen. Samen met Lieve Fikkers, Hélène Vrijdag en Giovanni Brand vormt ze het performancecollectief KISSIEKISSIE BANGBANG. Ze werkt voor de zzp-groep van Dynamic Activities, een organisatie die artiesten inzet voor workshops of lessen voor schoolklassen. Nu maakt ze de korte voorstelling ’t Voorspel onder begeleiding van de Warme Winkel, die hopelijk later dit jaar wordt uitgevoerd, en staat ze stand-by als performer in de museale tentoonstelling Intimate Geographies in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht.

Sebastián Mrkvicka

Sebastián Mrkvicka studeerde aan de Toneelschool van ArtEZ in Arnhem. Zijn afstudeervoorstelling De Les kon nog uitgevoerd worden in Frascati 4 voor circa twintig mensen, maar de tour werd door corona afgelast. Ook gingen de lessen die hij zou geven aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool niet door. Wel vertolkte hij kleine rollen in diverse films en repeteert hij momenteel voor de afstudeervoorstelling van regiestudent Eva van Kleef. Hij werkt mee aan enkele projecten, waaronder Amsterdam On Stage, dat de huizen in Amsterdam wil laten fungeren als het toneel waarop gespeeld wordt. Geld verdient hij als floormanager bij een pizzabar.

Roann Postma

Roann Postma studeerde af als actrice en theatermaker aan de opleiding theatraal performer aan de Toneelacademie Maastricht. Voor haar afstudeerstage bij jeugdtheater-gezelschap Bontehond speelde ze in een voetbalvoorstelling over emancipatie. Tijdens een van de repetities hoorden ze op een mistroostige middag het nieuws dat alle voorstellingen en evenementen werden afgelast. Sindsdien is er veel droogstand geweest stelt ze, de wereld stond stil, zeker op theatergebied. Om aan geld te komen heeft ze een oppasbaantje en werkt ze mee aan korte projecten. Roann is binnenkort te zien in de kortfilm Ada van Fabuch Social Cinema en ze speelt dit najaar weer in een nieuwe voorstelling van Bontehond.

Rosita Segers

Rosita Segers zat op de acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tijdens haar studie acteerde ze in verschillende projecten en meteen na haar afstuderen kreeg zij een hoofdrol in de webserie Zuipkeet, een coproductie van toneelgroep Maastricht, Pupkin en BNNVARA. Na de opnames repeteerde ze voor De Familie van Nielie: ALLEEN THUIS van theatergroep Kwatta, maar de theatertour werd vanwege corona gecanceld. Ze hoopt vanaf 14 mei in première te gaan met de voorstelling Spread the sadness - een missverkiezing van tranen, die ze samen met Max Laros en hun performancecollectief Non Creators Company maakt.

Meer inspiratie