Quinty Misiedjan werd op het YouTube, Instagram en TikTok een fenomeen als Quinsding. Inmiddels is ze bij verschillende omroepen bekend als presentatrice en schittert ze ook in onze nieuwe serie De Mensenbieb. Als bibliothecaris spreekt ze kinderen in de magische bibliotheek, waar in plaats van papieren boeken, echte mensen en hun levensverhalen te leen zijn. HUMAN spreekt haar over de mooie verhalen die haar zijn bijgebleven. En ze tipt het boek De Alchemist van Paulo Coelho, te winnen door vrienden van HUMAN.

Als bibliothecaris van De Mensenbieb helpt Quinty Misiedjan, online fenomeen Quinsding, kinderen met het vinden van het juiste boek. Vervolgens kunnen de kinderen onbeschaamd alles vragen aan mensen met wie ze normaal niet zo snel in aanraking komen. Onderwerpen als fatshaming, ADHD, scheiden en doodgaan worden besproken in De Mensenbieb en dat levert hele mooie gesprekken op.

Welk verhaal uit De Mensenbieb is jou het meest bijgebleven?

“Er was een meisje, Imaney, die had vragen over body positivity en hoe ze zelfverzekerder kan zijn of worden. Op school zeggen kinderen dat ze sommige kledingstukken niet kan dragen, omdat ze daar te dik voor zou zijn. En zonder te spoilen: ik merkte dat het levende boek Keysha, bepaalde dingen zei die zo goed aankwamen. Dat zie je niet zo vaak zo dichtbij gebeuren, dus dat vond ik heel bijzonder.

Maar ook het gesprek met Jip over haar hersentumor was heel indrukwekkend. Dan vraagt de negenjarige Eva aan Jip (30), die weet dat ze doodgaat: ‘Waar ga je heen als je straks dood bent?’ En dan kijkt ze haar aan, zo van: ‘Ja, vertel maar.’ Dat is superpuur en natuurlijk best spannend.

Jip gelooft niet in een hemel of een god, maar wel dat alles op een bepaalde manier met elkaar in verbinding staat via de energieën in het universum. Eva is wel gelovig, maar toch kwamen ze tijdens het gesprek samen toch tot een soort consensus, zonder dat ze hetzelfde geloven. In Nederland komen we met zulke onderwerpen nog vaak tegenover elkaar te staan, terwijl je ook op zo'n hele mooie en pure manier, dichter tot elkaar kunt komen.”

Een kijkje in De Mensenbieb.

Vind je het presenteren van De Mensenbieb daarom zo leuk?

“Ja, ik word echt meegenomen in de hoofden van kinderen. Ze leggen uit waarom bepaalde onderwerpen interessant voor hen zijn. Bijvoorbeeld Ian, die gescheiden ouders heeft en eigenlijk vooral jaloezie naar zijn stiefbroertjes en -zusjes voelt. Die uiteindelijke motivatie erachter vind ik er heel erg interessant. En dat maakt het ook zo’n sterk programma, omdat het vanuit de nieuwsgierigheid van een kind tot stand komt.

Als kind mag je veel meer vragen, het geeft meer vrijheid om onderwerpen te bespreken die je als  volwassenen tegenover elkaar niet zo snel zou bespreken. Of waar dan in ieder geval veel meer krampachtigheid bij komt kijken. In jeugdprogrammering is ook veel meer ruimte voor creativiteit, voor de gekkige dingetjes en de onvoorspelbaarheid. En dat vind ik heel erg leuk. Daarnaast vond ik televisie zelf ook echt heel interessant als kind, ik besef mij ook dat ik veel heb geleerd van televisie.”

Wat heb jij dan geleerd van televisie?

“Ik keek altijd naar heel veel tekenfilms en daar zit ook best wat educatie in. Eigenlijk stapelen alle kleine beetjes die je tot je neemt zich op. Mijn hele generatie heeft volgens mij Phineas en Ferb gekeken, waardoor we nu allemaal weten hoe het uiteinde van een veter heet, namelijk nestel. Dat zijn hele random dingetjes die ik nooit meer vergeet.

Maar ik leerde ook morele normen en waarden en over gebeurtenissen uit de geschiedenis. Een fictieserie over het oude Egypte vond ik altijd veel interessanter dan een stoffige meester die mij erover ging vertellen. Maar dat je dan wel op school komt en denkt: hé dat herken ik, dat weet ik. Dat triggerde mijn fantasie en wekte veel meer mijn interesse.”

We hebben het vooral over wat kinderen kunnen leren, maar wat hoop je dat volwassenen meenemen uit De Mensenbieb?

“Houvast om een gesprek te starten, want de onderwerpen zijn zo divers. Er zit voor iedereen wel iets relevants in. Of het nou ouders zijn die hun kinderen vet pushen. Of je bent gescheiden en je kind heeft geen idee wat die daarmee moet, dan zou het heel mooi zijn als dit programma een soort houvast zou kunnen geven om wel dat moeilijke gesprek aan te gaan. Om te vragen: ‘Hé, wat vind je hier nou van?’ En door dat gesprek aan te gaan, een stapje verder te kunnen komen.

Ik hoop dus vooral dat de gesprekken over moeilijke onderwerpen niet alleen maar in De Mensenbieb blijven. Dat ze juist ook in de huiskamers worden gevoerd tussen volwassenen en kinderen, maar ook tussen volwassenen onderling.”

Met welk levende boek had jij een gesprek willen voeren toen je tien was?

“Dan zou ik Francine Oomen hebben gekozen, ik was helemaal gek van haar boeken. Ik had haar willen vragen hoe je fictieverhalen bedenkt en schrijft. Ik heb als kind zelfs een keer nét een meet and greet met haar misgelopen. Toen kon je door haar een boek laten signeren op de Tinadag. En dat is mij dus net niet gelukt. Verdrietiger kon je mij natuurlijk niet krijgen, ik was net twee minuten te laat. Dat was echt een traumatische dag.

Maar, het afgelopen jaar heb ik haar dan toch nog mogen ontmoeten tijdens het Noorderzon Festival in Groningen. Ik heb haar geïnterviewd over haar nieuwste Hoe Overleef Ik-boek. Als je dit die tienjarige Quinty had verteld… Nou je snapt, de cirkel was rond. En dat stond blijkbaar in de sterren geschreven.”

Over sterren gesproken, welke levende boeken ontbreken er nog in de Mensenbieb?

“Goh ja, we hebben met Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht de politiek gehad. Dat was overigens echt fantastisch. Spoiler: er gebeurt echt op een gegeven moment iets wat je niet voorziet en dat is helemaal geweldig. En ik denk dat er nog heel veel meer beroepen zijn die interessant zijn voor kinderen. Maar ook ziektes en aandoeningen, om te zorgen voor meer kennis en begrip.

En misschien een volwassene en een kind met beiden een totaal ander geloof tegenover elkaar. Wat meer uitersten van elkaar, zeg maar. Dat zijn wel de allerleukste gesprekken, want kinderen durven alles te vragen wat volwassenen vaak schuwen. En de levende boeken zijn zo open om er ook daadwerkelijk alles over te vertellen."

Quinty (links) en Naomy (rechts) in De Mensenbieb.

"Maar vooral met het afgelopen politieke jaar, denk ik dat mensen meer te weten moeten komen over vluchtelingen en geopolitiek. Hoe is het eigenlijk om gevlucht te zijn? En hoe is het om in een azc te leven? Ook kinderen zien het nieuws en dan lijken de verhalen ver weg, waardoor mensen die vluchten vreemd zijn. Terwijl de alleroudste opa's en oma's die we hebben in het land, zelf nog oorlog hebben meegemaakt.

Ik heb het gevoel dat we een beetje aan het vergeten zijn dat wij zelf in een hele flinke oorlog hebben gezeten en dat veel mensen moesten vluchten. Het is echt niet makkelijk om je hebben en houden achter te laten. Dat doe je niet omdat je dat leuk vindt, maar omdat het noodzakelijk is om te overleven. Dat is een mooi onderwerp om te bespreken, een gesprek tussen de oudere generatie en jongere generaties.”

Is er een écht boek dat jou onlangs heeft geïnspireerd?

“Belachelijk dat ik dit boek net pas heb gelezen, maar ja: De Alchemist van Paulo Coelho. Dat verhaal zit helemaal barstensvol levenslesjes. En ik vind het superinteressant hoe er in dat boek geen enkel geloof genoemd wordt, maar dat wel in het hele verhaal een soort verweven zit.

Dat komt dan weer overeen met dat mythische van Jip, het geloven in het universum en het doorzetten wanneer dingen lastig of moeilijk zijn. Daar zit voor mij ook heel veel in.”

Waarom vind je dat iedereen het zou moeten lezen?

“Ik denk dat dit voor veel mensen die iets proberen te bereiken, maar nog tegen dingen aanlopen waardoor het niet meteen lukt, best wel een lekker boek is. Ik had ook veelvuldig een aha-momentje, want het is gewoon universeel.

Een gedachte, een gebeurtenis of iets waar je tegenaan loopt kan heel erg voelen alsof jij de enige bent in de wereld die dat overkomt. En dan zie je dat ook nog eens geschreven staan in een boek. Terwijl dit boek miljoenen keren is uitgegeven, dus het is absoluut niet uniek. Helemaal niemand is uniek. Maar hoe lekker is het dat je jezelf er volledig in herkent en dan kunt denken: de rest van de wereld voelt dit ook.

Ook als YouTuber heb ik dit vaak ervaren. Iedereen denkt altijd op een unieke manier te reageren. En toch heb ik onder mijn video's met een miljoen views en duizenden comments, maar tien reacties die echt anders zijn. De rest is vrijwel hetzelfde. En ook als ik iets superspecifieks doe, is er altijd wel iemand die precies hetzelfde doet. Dat vind ik ook wel een heel prettig idee, er is dus altijd wel iemand zoals ik. Er is altijd iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als ik, in grote lijnen dan.”

Kom je die mensen alleen online, of ook fysiek tegen?

“Op de middelbare school was ik supergespannen over vrienden maken. Maar toen ik in de derde in een nieuwe klas terechtkwam, dacht ik: schijt, ik ga gewoon voor de volle honderd procent mijn nerdy zelf zijn en dan kijken ze maar of ze mij leuk vinden of niet. En toen bleek er een meisje in de klas te zitten met exact dezelfde interesses als ik, en een heel erg gelijke achtergrond als ik. Zij werd uiteindelijk mijn beste vriendin, die ik nu nog steeds heel dichtbij me heb. Zodra je volledig jezelf bent en kunt zijn, trek je als een magneet naar mensen toe die op je lijken.

En dat betekent niet meteen dat ze een soort kopie van je zijn, want mijn bestie is islamitisch en ik geloof zelf niet in een god. Dat is dus best een groot verschil, maar juist door de dingen die we wel gemeen hebben, kan ik haar ook vinden waarin we verschillend zijn. Op heel veel vlakken zijn we hetzelfde en die herkenning zorgt voor een fijne vriendschap op een gelijkwaardige manier.”

Win een exemplaar van De Alchemist

Aangeraden door Quinty Misiedjan

Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van De Alchemist van Paulo Coelho. Reageer hier vóór 10 januari 2024 om kans te maken.

Abonneer je op onze nieuwsbrief om als eerste van alle winacties op de hoogte te zijn.

Misschien vind je dit ook leuk