Tien afleveringen wekelijks vanaf zondag 1 september om 19.25 uur bij Zapp op NPO 3

Hoe word je veganist? Vertel je je BFF dat je nog een BFF hebt? Hoe reageer je op pesters?

In Wat zou jij doen? komen deze en andere dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is, meestal een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Een panel van twaalf kinderen bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om na te denken over de vraag: Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In elke aflevering van Wat zou jij doen? vertelt een kind in een korte documentaire over zijn of haar dilemma. Enkele van de onderwerpen die aan bod komen zijn liefde, vriendschap, scheiding, veganisme en identiteit. Het panel kijkt mee, geeft commentaar en draagt oplossingen aan. Wat vinden zij? En wat zou jij doen?

Afleveringen

#1. Fynn doet zowel judo als voetbal op topniveau. Hij moet een keuze maken.
#2. Ellen vermoedt dat haar overgroot opa eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Moet zij dit met hem bespreken of juist niet?
#3. Aniek reist tussen haar gescheiden ouders heen en weer. Op de ‘wisseldag’ wil Aniek noch haar vader noch haar moeder kwetsen. Hoe dit aan te pakken?
#4. Isaac wil graag veganist worden maar hij loopt tegen veel praktische problemen aan.
#5. Yarin weet niet of ze verkering moet vragen aan haar vakantievriendje.
#6. Julian en Constantijn groeien op met een gehandicapte zus. De twee vrolijke broers zijn jonge mantelzorgers. Dit brengt hen soms in gênante situaties waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.
#7. Finn wil graag in meisjeskleding lopen, maar hij is bang om gepest te worden. Hoe kan hij het beste reageren?
#8. Elske heeft twee bff’s (best friends for ever), maar één van deze vriendinnen weet niet dat er nog een concurrent is.
#9. Fayah heeft al twee keer verkering gehad maar dat werd niet prettig beëindigd. Ze vraagt zich af of ze ooit nog wel verkering wil.
#10. Jismy's allerbeste vriend is verhuisd en hij mist hem heel erg. Hoe kan hij ervoor zorgen dat de vriendschap toch blijft bestaan?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers

Wat zou jij doen?  is een programma van CCCP in opdracht van Human.

Volg Human