Nieuwe reeks met dilemma's en mogelijke oplossingen

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In 'Wat zou jij doen?' komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Een panel van twaalf kinderen bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers
'Wat zou jij doen?' is een programma van CCCP in opdracht van Human.

Tien afleveringen wekelijks vanaf zondag 5 januari 2020 om 19:25 uur bij Zapp op NPO 3

Eerdere afleveringen

Wat zou jij doen? On Tour

Samen met het Humanistisch Verbond gaan we met Wat zou jij doen? het land in. Op vijf locaties door het land gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen, en andere opvoeders met elkaar in gesprek, aan de hand van dilemma's en fragmenten uit het televisie-programma. 

Het gesprek dat wordt geleid door een moderator. Een kinderfilosoof zal een inspirerend betoog houden over de waarden die opvoeders aan kinderen willen meegeven. Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

De tour komt nog naar Enschede (29 januari) en Rijen (5 februari). Meer informatie en aanmelden kan bij onze vrienden van het Humanistisch Verbond

Heb jij een dilemma?

Ben jij tussen de 10 en 12 jaar, en pieker je ergens over? Weet je niet goed welke keuze je moet maken? Wij willen je helpen!

Jouw dilemma kan bijvoorbeeld te maken hebben met pesten, verliefdheid, heimwee, familie, vriendschap, sociale media, leerproblemen, je thuissituatie, het klimaat, of de overgang naar de brugklas. 

Gaan je ouders bijvoorbeeld scheiden en moet jij kiezen bij wie je wil wonen? Word je gepest, maar durf je het niet te zeggen omdat je geen verklikker wil zijn? Wat kun je dan doen?

Stuur Maaike Witlox een berichtje om je dilemma te delen: maaike.witlox@cccp.nl. Vraag wel eerst even je ouders toestemming, voordat je een mail stuurt.