Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In Wat Zou Jij Doen? komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Een panel van twaalf kinderen bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers
Wat Zou Jij Doen? is een programma van CCCP in opdracht van Human.

Meld je aan voor een nieuw seizoen!

Ben jij tussen de 10 en 12 jaar en heb jij een probleem of dilemma? Bijvoorbeeld over vriendschap, verliefdheid, je thuissituatie, de brugklas, het klimaat, corona of pesten? Of wil jij andere kinderen helpen met het oplossen van hun dilemma? Dan zoeken wij jou! Wil jij graag jouw dilemma delen? Of wil jij reageren op dilemma’s van andere kinderen? Stuur een bericht naar: informatie@human.nl.

Alle afleveringen

In gesprek over de dilemma's van Wat Zou Jij Doen?

De dilemma's zijn uitermate geschikt om te bespreken aan de eettafel, in de klas of tijdens een wandeling. Wil je na aanleiding van een aflevering met leerlingen of kinderen in gesprek, dan kunnen onderstaande filosofische vragen daarbij helpen: 

- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?
- Wat zou jij doen met dit dilemma?

Wat Zou Jij Doen? on tour

Samen met het Humanistisch Verbond gaan we met Wat Zou Jij Doen? het land in. Op verschillende locaties door het land gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen, en andere opvoeders met elkaar in gesprek, aan de hand van dilemma's en fragmenten uit het televisie-programma. 

Het gesprek dat wordt geleid door een moderator. Een kinderfilosoof zal een inspirerend betoog houden over de waarden die opvoeders aan kinderen willen meegeven. Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

Meer informatie en aanmelden kan bij onze vrienden van het Humanistisch Verbond.