Op documentairefestival Beholders zie je meer dan dertig films die je blik verruimen, verschillende perspectieven belichten en aanzetten tot gesprek. Toevallig zijn dat uitgangspunten waar wij als HUMAN ons wel in herkennen. Niet gek dan ook dat wij als mediapartner onze films op het festival terug kunnen zien. Op de andere dagen zijn er echter ook veel mooie documentaires te bekijken. Hieronder geven wij vijf kijktips.

HUMAN is mediapartner van het vijfdaagse festival op diverse locaties in Meierijstad, Noord-Brabant. Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf keer een festivalpas (ter waarde van 35 euro), waarmee je onbeperkt naar Beholders kunt. Meer informatie vind je op onze speciale Beholders-pagina.

The Territory

6 oktober om 19:30 uur & 8 oktober om 12:00 uur

Het cruciale, inspirerende gevecht van een volk voor hun land
De eerste film die wij aanbevelen is The Territory, het regiedebuut van Alex Pritz. De film ging eerder in première op het Sundance Film Festival en won daar twee awards. Op het Nederlandse Movies That Matter won hij een Activist Documentary Award.

In samenwerking met National Geographic maakte hij een film over het gevecht van het inheemse volk Uru-eu-wau-wau dat vecht voor hun land in de Amazone. Hun leefterrein en levensonderhoud worden bedreigd door houtkappers en landpikkers die het land willen gebruiken voor agrarische ontwikkeling. Als de jonge Bitaté wordt gekozen tot leider van de stam besluit hij een harde opstelling aan te nemen, met patrouilles en het gebruik van drones om indringers op te sporen. Ondertussen doet milieuactiviste Neidinha wat ze kan om de autoriteiten te bewegen de rechten van de Uru-eu-wau-wau te verdedigen. Maar het politieke klimaat is tegen ze. De Uru-eu-wau-wau worden wanhopig: het lijkt een kwestie van tijd voordat ze hun land volledig kwijt zijn.

Clean Hands

6 oktober om 20:30 uur & 8 oktober om 12:00 uur

Over familie, armoede, hoop en de uitdagingen van het leven
Clean Hands is gemaakt in een periode van zeven jaar, van 2011 tot 2018, in Nicaragua. We volgen de familie Lopez in hun poging om te overleven. Hun achtergrond? La Chureca. Een van de grootste vuilnisbelten van Midden-Amerika. We zien het leven op de vuilnisbelt, de uitzichtloosheid en de kinderen die niet beter weten. Het gezin krijgt vanuit een stichting de kans op een huisje met een eigen erf en de mogelijkheid voor de kinderen om naar school te gaan. Een nieuw leven, dat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

De documentaire gaat over familie, over extreme armoede, over hoop en de onschuld van kinderen, over redding en over de uitdagingen die we allemaal tegenkomen in het leven.

Sisterhood

9 oktober om 19:45 uur

Wat betekent het om vrouw te zijn in de huidige samenleving?
Hebben vrouwen nog feminisme nodig in het 21ste-eeuwse West-Europa? Wat is er de voorbije decennia veranderd? En wat blijft hardnekkig aanwezig of zijn nieuwe pijnpunten? Een openhartige film voor mannen en vrouwen over wat het betekent om vrouw te zijn in onze maatschappij.

Geïnspireerd door Simone de Beauvoir’s feministische essay De Tweede Sekse gaat filmmaker Sophie Dros in gesprek met vier vrouwelijke generatiegenoten en een groep jonge meisjes om te achterhalen wat het betekent om vrouw te zijn in de huidige Nederlandse samenleving. De ervaringen van de twee verschillende generaties tonen wat er veranderd is of aan het veranderen is, en welke problematieken nog steeds hardnekkig aanwezig zijn. Ze delen universele verhalen over idealen en zelfbeeld, taboes en ongelijkheid, verbondenheid en empathie, geweld en angst. Voor vele vrouwen niets nieuws. Maar wanneer Dros de mannelijke crew betrekt in de gesprekken wordt het duidelijk hoe belangrijk het is om ervaringen te delen en naar elkaar te luisteren.

Young Plato

6 oktober om 20:30 uur & 9 oktober om 15:45 uur

Helpen Griekse filosofen in de strijd tegen armoede en geweld?
Young Plato volgt het verhaal van een basisschool in het hart van Ardoyne, een arbeiderswijk in Belfast. Een wijk die al generaties lang geplaagd wordt door armoede, drugs en geweld. We zien hoe schooldirecteur Kevin McArevey en zijn toegewijde, visionaire team ervan overtuigd zijn dat zij met filosofie de kinderen kunnen helpen om voorbij de grenzen en beperkingen van hun eigen gemeenschap te kijken. Hoe filosofie hen aanmoedigt om kritisch te kijken naar de verheerlijking van oorlog en geweld en soms de uitdaging aan te gaan met de vooroordelen die leven bij hun ouders en in hun sociale omgeving.

King Bansah and His Daughter

7 oktober om 19:45 uur & 8 oktober om 20:30 uur

Een automonteur die koning is voor 200.000 mensen
In de Duitse stad Ludwigshafen aan de Rijn woont een man die voor zijn werk auto’s repareert in zijn eigen garage, terwijl hij tegelijkertijd koning is van 200.000 mensen in Ghana. Koning Céphas Bansah, die sinds 1970 in Duitsland woont, regeert over zijn mensen vanuit Ludwigshafen. Zijn dochter Katharina (38) heeft een Duitse moeder en is geboren en getogen in Ludwigshafen. Katharina is een freelance grafisch vormgever, een feministische vrije geest, een kunstenaar, hippie en… dochter van een koning.

In de afgelopen jaren hebben de vader en dochter groeiende vijandelijkheden ervaren van de witte Duitse meerderheid. Hun reacties op die ervaring kunnen niet meer van elkaar verschillen. Nu gaan vader en dochter samen op reis. Voor het eerst in jaren gaat Katharina mee naar zijn koninkrijk in Ghana. Ze wil die kant van zichzelf leren kennen, ze wil haar spirituele batterij opladen en uitvinden of ze op een dag de troon wil overnemen. Op deze intense reis kijkt Katharina met andere ogen naar haar vader en realiseert ze wat haar Ghanese kant voor haar betekent. En wat het niet betekent.

Dit vind je ook interessant