Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen. Samen met haar drie katten, vormt zij een veilige haven voor haar zes drag-kinderen.

24 december 2022 | 21:48 | NPO 2

Niet iedereen binnen het huis kan rekenen op begrip van biologische familie en ze kampen allemaal met persoonlijke problemen; Afgewezen worden door je familie, een negatief zelfbeeld of je niet gezien voelen. De turbulente zoektocht naar identiteit en acceptatie binnen een maatschappij die schreeuwt dat jij er niet mag zijn, gaat niet over rozen.

Drag laat hen dit alles vergeten en de tekortkomingen in hun dagelijks leven gaan voor even in rook op. De soms harde werkelijkheid en fantasie overlappen elkaar dagelijks, maar onder de vleugels van mama voelen ze zich veilig en gezien. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt. Boven alles, willen zij elkaar vieren.

Over de regisseur

Esmée van Loon (1996) is een documentaire regisseur en researcher uit Rotterdam. Ze staat stil bij verhalen die zich vaak afspelen rondom sociaal maatschappelijk relevante thema’s dicht bij haarzelf.  

In 2016 maakte ze tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie haar eerste korte documentaire over ‘Ma’MaQueen’, die 'beste film' in de wacht sleepte bij het Rotterdams Open Doek en werd opgepikt door 2DOC. Ze studeerde in 2018 af aan de academie met haar persoonlijke documentaire ‘Dubbel Geluk’, die werd uitgezonden door de HUMAN/NPO2. Haar documentaires zijn vertoond bij meerdere nationale en internationale festivals, waaronder het IFFR, ShortCutz en Sheffield DocFest.

  

Films van Esmée van Loon