Laat je inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen tijdens Beholders; een vijfdaags documentairefestival op diverse locaties in de kernen van Meierijstad, Noord-Brabant. HUMAN is mediapartner van het festival.

Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders brengt mensen samen. Het festival richt zich op het starten van gesprekken en op het festival zijn tal van documentairemakers, gastsprekers en lokale gasten voor interviews en Q&A’s.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle HUMAN-documentaires die te zien zijn op Beholders. Meer informatie over het programma, de locaties en de kaartverkoop vind je op beholders.nl.

Roosen & Borst - zaterdag 8 oktober, 15:45 uur

Adelheid Roosen en Hugo Borst slaan, na In De Leeuwenhoek  en  Thuis op Zuid, opnieuw de handen ineen voor een serie over dementie. In Roosen & Borst ligt dit keer de nadruk op afscheid nemen. Want vanaf het moment dat je de diagnose krijgt, is je leven een groot en langgerekt afscheid. Waarbij je elke keer afscheid neemt van wéer iets anders: van je dromen, van wie je was, van je geliefden, en uiteindelijk van het leven zelf.

Hugo Borst en Adelheid Roosen

Mama - zaterdag 8 oktober, 19:45 uur

Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen, die een veilige haven heeft gecreëerd voor haar zes ‘drag-kinderen’, die niet allemaal kunnen rekenen op begrip van hun biologische familie. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt.

Muziek als protest - zaterdag 8 oktober, 19:45 uur

Laat je meenemen op een reis door de wereld via persoonlijke en urgente videovertellingen van internationale makers. In de korte documentaires vertellen filmmakers van overal jou in een minuut of tien hoe een belangrijke ontwikkeling in de wereld haar of hem persoonlijk raakt. Als een videobrief, van de maker aan de kijker.

Sama

Familieprogramma - zondag 9 oktober, 10:00 uur

Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van tien kinderen uit heel Nederland mee over de dilemma’s van leeftijdsgenoten. Wat zouden zij zelf doen in een vergelijkbare situatie?

Tijdens het festival worden twee afleveringen getoond:

Bastian (11) kan 's nachts vaak wakker liggen over het klimaat. Hij maakt zich zorgen over de toekomst, maar vindt het ook moeilijk daarom dingen te laten die hij eigenlijk leuk vindt om te doen. Moet hij wel of niet meer doen voor het klimaat? Wie kan hem beter raad geven dan zijn leeftijdsgenoten?

Noosa (11) heeft een goede vriendin die heel aardig is, maar soms anderen pest. Ze vindt dat helemaal niet leuk, maar Noosa wil haar vriendin ook niet kwijt. Moet ze er wel of niet iets van zeggen? Wie kan haar beter raad geven dan haar leeftijdsgenoten?

Medialogica in de Klas - donderdag 6 oktober, 09.30 uur

Tijdens de masterclass gaan we aan de slag met het analyseren van een grote gebeurtenis in het nieuws. Ook gaan we in gesprek over onze eigen rol en de kracht van de publieke opinie. Zo zie je hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg. We ontrafelen de mechanismen die schuilgaan achter grote mediahypes en zo onze mening beïnvloeden.

De masterclass wordt aangeboden in samenwerking met Beeld & Geluid.

Masterclass Medialogica