Van 5 tot 10 september vindt het festival We Doen Het Samen plaats. Een festival met de nadruk op actief burgerschap, met bijna vijftig workshops en presentaties. Helaas moet deze vierde editie van het festival door corona volledig digitaal, maar dat kan de pret niet drukken. Wij doen als Human, partner van het festival, mee aan een van die workshops: ‘Van eenzaamheid naar betrokken buurten’.

Het We Doen Het Samen-festival is een festival speciaal voor doeners en vrijwilligers die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Op het festival zijn talloze workshops om je te helpen bij jouw burgerinitiatief. Eén van die workshops is 'Van eenzaamheid naar betrokken buurten', gefaciliteerd door LSA bewoners - een vereniging van actieve bewonersgroepen die zich door het hele land inzetten voor hun buurt. 

Het blijft natuurlijk wat behelpen, nu het festival door corona niet fysiek kan plaatsvinden en deelnemers van de workshops aan Zoom zijn overgeleverd. Ook is het wat apart om via de webcam iemands huis binnen te dringen, waar menig deelnemer de boekenkast of strijkplank op de achtergrond heeft staan.

En soms laat de techniek wat te wensen over of praat een onervaren Zoomer nét iets te hard de microfoon in tijdens het oplezen van zijn briefje. Toch heeft Marieke Koot die de workshop namens LSA bewoners leidt, binnen anderhalf uur een interactief programma weten te maken.

Voorbeelden van burgerinitiatieven

Tijdens de workshop komen twee gasten aan het woord om te vertellen hoe ze met burgerinitiatieven op een laagdrempelige manier buren in contact met elkaar brengen. Met als uitgangspunt om mensen te verbinden en de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid.

Zo bedacht Liesbeth Roos uit Breda de ‘liftkoffie’. Elke woensdagmiddag staat ze tussen vier en zes met een koffietafeltje bij de ingang van haar appartementencomplex aan de Middellaan. Bewoners kunnen een kopje koffie drinken, natuurlijk met een koekje erbij. De liftkoffie is bedoeld voor actie en reuring in de buurt en om ideeën uit te wisselen, waar de nadruk ligt op fysiek contact. Het is een plek voor ontmoeting, waar niets moet, en alles mag.

Joyce Hoogers uit Hoeven, een dorpje vlakbij Breda, pakt het anders aan. Laatst ging de pilot van start waarbij ze met zeven buurtverbinders langs deuren gaat. Middels een zogenoemde ophaalkaart geven mensen aan op welk vlak ze hulpbehoevend zijn, of juist anderen willen helpen. Ook kunnen mensen met elkaar verbonden worden, die dezelfde hobby hebben.

De paradox van fysiek contact

Na een uur worden de deelnemers in kleine groepjes verdeeld in de break-out rooms, waar je ideeën kan uitwisselen en vertellen over je eigen burgerinitiatief. Van straatbingo’s op anderhalve meter tot straatkoffie, waar met een karretje langs de deuren wordt gegaan. Alles in het teken van verbinding.

De workshop is een paradox, want via een computerscherm wordt het belang van fysiek contact benadrukt. Desalniettemin behoudt de workshop zijn essentie, namelijk focussen op wat we in deze tijd nog wél kunnen doen met elkaar.

Vooral de ambitie van de deelnemers spat ervan af, die met oprechte interesse de buren willen leren kennen. De conclusie van de workshop is eenduidig: Leg in het opzetten van je burgerinitiatief de lat niet te hoog. Ga als persoon te werk, niet als professional. En waar een wil is, is een weg.

We Doen Het Samen

Heb je het festival gemist? En ben je nieuwsgierig welke andere workshops er waren bij We Doen Het Samen-festival? De streams zijn tot twee weken terug te kijken op hun site

Meer over dit onderwerp