Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor Brainwash. In dit overzicht nemen we je nog een keer mee door de vijf beste verhalen van Brainwash van het afgelopen jaar.

#1. Het zou óók moeten gaan over gezondheid op lange termijn

Een gesprek met psychiater Damiaan Denys

Nederland is tot stilstand gekomen. Terwijl we dagelijks updates ontvangen over het aantal besmettingen en overledenen door het coronavirus, kwam de overige zorg, het recht, onderwijs, de cultuur, economie en het maatschappelijk leven grotendeels stil te liggen.

Wat betekent de crisis voor deze sectoren? Wegen de maatregelen om het virus te bestrijden op tegen de sociaal-maatschappelijke kosten? Lees het gesprek met psychiater en filosoof Damiaan Denys.

#2. We zijn samen in onze sterfelijkheid

Brainwash Podcast met socioloog Bart van Heerikhuizen

De meest geliefde docent sociologie ooit werd hij genoemd, aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn eerste hoorcollege in 1978 tot het laatste in 2013 hingen de studenten aan zijn lippen. Zijn enthousiasme blijft, ook nu hij dodelijk ziek is. In de Brainwash Podcast sprak hij erover met Floortje Smit, aan de hand van muziek. Lees en luister hier de wijze lessen die hij ons leerde over doodgaan.

#3. Die anderhalve meter maakt de economie kapot

Brainwash Podcast met econoom Bas Jacobs

Als econoom Bas Jacobs naar de economie kijkt, en ziet hoe slecht het gaat, dan lopen de rillingen over zijn rug. Veel mensen hebben niet door wat de ernst is van de situatie, zegt Jacobs. En dat terwijl de economie met een donderend geraas instort. Aan de hand van muziek spreekt hij erover met Floortje Smit. Luister hier de Brainwash Podcast. En abonneer je via AppleSpotify, of RSS-feed.

#4. Er is wél een alternatief voor kapitalisme

Econoom Irene van Staveren in Brainwash Talks

Hoogleraar pluralistische economie Irene van Staveren houdt een pleidooi voor breder economieonderwijs, in Brainwash Talks: "Omdat het kapitalisme telkens weer uitloopt op ongelijkheid, crises en monopolies, zijn economen die simpelweg marktwerking propageren niet te vertrouwen." Bekijk haar talk hier.

#5. Ons falen en verdriet wordt steeds vaker ingekaderd als een stoornis

Hoogleraar wetenschapsonderzoek Trudy Dehue in Brainwash Zomerradio

We framen alle pijn en verdriet steeds vaker in termen van depressie, schrijft hoogleraar wetenschapsonderzoek Trudy Dehue in De Depressie-epidemie (2008). Die term is geen neutrale beschrijving, omdat hij de oorzaak én oplossing van het leed automatisch bij het lijdende individu zelf legt. Ook haar boek Betere Mensen (2014) illustreert dat feiten niet neutraal kunnen zijn. Toch zijn deugdelijk gemaakte feiten meer dan slechts meningen. Luister hier de Brainwash Zomerradio waarin Floortje Smit met haar spreekt aan de hand van muziek. Abonneer je op de Brainwash Podcast via AppleSpotify.

Meer terugblikken