Ook na de Pride-week op zoek naar mooie verhalen uit en over de LHBTQIA+-gemeenschap? We zetten onze mooiste verhalen op een rijtje. Veel bingeplezier!

#1. Geen man, geen vrouw

Dramaturg Selm Wenselaers voelt zich geen hij en geen zij, maar genderfluïde en wordt het liefst aangeduid met 'hen'. In Brainwash Talks gaat hen op zoek naar de betekenis van genderfluïditeit in een binaire wereld.

Deze Brainwash Talk kun je ook lezen, in plaats van kijken. 

#2. Dubbel Geluk

Esmée van Loon groeide op met twee moeders en ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren. Marijn, Dora en Lieke zijn ook opgegroeid met homoseksuele ouders en zij vertellen Esmée hoe deze vorm van ouderschap hen heeft gevormd. Hoe leer je je als man scheren met twee moeders? Is het als vrouw moeilijker om te gaan met mannen als je twee moeders hebt? En hebben zij nooit gewenst dat ze gewoon een vader en een moeder hadden?

Kijk de ontwapenende docu.

#3. "Minder Heden"

Samen met Rosalie Wammes maakte Mare Groen het betoverende "Minder Heden". In het Concertgebouw in Amsterdam beschrijft Groen hoe zij een ander is geworden dan ze was. In het heden niet altijd even makkelijk. Maar elke dag is er een nieuwe morgen.

Meer Spoken Word Sessies? Check het nieuwe seizoen of de vorige Sessies.

#4. Ikbal wil nog niet kiezen

Ikbal (13) draagt graag jongenskleren in tegenstelling tot haar tweelingzusje. Steeds vaker krijgt ze de vraag: ben je nou een jongen of een meisje? Ze wil zich niet meer omkleden bij de meisjes omdat ze zich schaamt voor haar lichaam. Dit alles maakt haar onzeker. "Ik weet niet of ik een jongen of meisje wil zijn."

#5. Voorlichting in de klas

In 2010 bleek al een toename van geweld tegen homo's. De noodzaak van goede voorlichting groeide, en groeit nog steeds. In Help! Een Homo In De Klas volgen we een jaar lang voorlichters van het COC, om te zien hoe middelbare scholieren denken over homoseksualiteit. Bekijk de nog steeds actuele docu.

#6. Mirella van Markus: Verliefd op een vrouw

Voor presentatrice Mirella van Markus, vielen alle vanzelfsprekendheden in haar leven weg toen ze verliefd werd op een vrouw. Van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche leerde ze haar onzekerheden te omarmen.

Wil je deze Brainwash Talk liever lezen? De talk van Mirella van Markus in tekst vind je hier.

#7. Geweerd bij de voetbalclub

De zoon van Eva Van der Gucht en Margôt Ros heeft gevraagd om hem niet meer te komen supporten bij de voetbalclub. Twee moeders, dat kan hij niet uitleggen op de voetbalclub. Eva en Margôt moeten het er maar eens goed over hebben of ze zich neerleggen bij de wens van hun zoon.

Kijk de scène uit De Vloer Op, uit 2017. 

#8. Hoe kijk je naar een trans jongen?

Jeppe is 18 jaar en hij is trans jongen. Hoe kijken toevallige voorbijgangers naar hem? Hij vraagt het op straat in Groningen, en gaat in gesprek met Finn, die al verder in de transitie is. 

#9. Wachtlijsten in de genderzorg

Waarom zijn de wachtlijsten in de genderzorg zo lang en wat zijn de gevolgen daarvan? Dat is de vraag van de 16-jarige Dante uit Den Haag. Om haar vraag te onderzoeken, duikt ze samen met Linda de Munck in de wereld van de wachtlijsten in de genderzorg. Dante is zelf transgender en weet dat al vanaf hele jonge leeftijd.

Om Dante’s vraag te beantwoorden ontmoeten ze transjongen Nick in een atelier in Utrecht. Nick wacht al meer dan een jaar op een intakegesprek bij de genderpoli bij het VU medisch centrum. Door het lange wachten is hij depressief geworden.

#10. Waarom hebben we nog een Pride nodig?

Waarom is er anno 2020 nog een Pride-week nodig? Iedereen moet toch gewoon kunnen zijn wie die wil zijn en kunnen houden van wie die wil houden? In de 3FM Special over de Pride onderzoekt 3FM-dj Joram Kaat hoe we ervoor staan.

Abonneer je op de 3FM Specials podcast via AppleRSS-feed, luister via Spotify, of luister via de pagina van NPO 3FM.

#11. The Missing Colors Of The Rainbow

Je kan geen Pride vieren zonder aandacht te hebben voor Zwarte LGBTQ+-levens. Daarom werd op 25 juli 2020, tijdens de start van Pride Amsterdam, deze fotoserie gelanceerd door Aukje van der Plas in samenwerking met fotograaf nkyshoot, make-up-artiest sophiasinot en stylist rozepaars. Vijf queer modellen vertellen hoe zij strijden voor gelijkwaardigheid en hoe zij elkaar helpen zichzelf te kunnen zijn.