Wanneer we het over internationale betrekkingen hebben, hebben we het meestal over geopolitiek. Filosoof en politicoloog Haroon Sheikh introduceert in zijn nieuwe boek 'Hydropolitiek' de politiek van het water. De stijgende zeespiegel en de smeltende Noordpool zorgen voor veranderingen in de wereldorde waar we ons volgens Sheikh te weinig mee bezig houden.

In 'Hydropolitiek, samenwerkingen en conflict op zeven zeeën' laat Haroon Sheikh zien hoe de zeeroutes aan het veranderen zijn. Onder andere door de klimaatcrisis: als de Noordpool smelt komt er een nieuwe route vrij in het Noorden van Rusland. Wat betekent zo'n route voor de politieke verhoudingen en de wereldorde? En wat gebeurt er als eilanden die op strategische punten liggen onder water komen te staan? Human interviewde hem over zijn nieuwe boek en zijn onderzoek naar hydropolitiek.

Haroon Sheikh is senior wetenschapper bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en is als filosoof betrokken bij de Vrije Universiteit. Eerder schreef hij 'De opkomst van het Oosten' over geopolitiek.

Op maandag 4 november om 20:00 uur organiseert De Rode Hoed een avond over hydropolitiek, Haroon Sheikh praat er met journalist Casper Thomas, vice-admiraal Ben Bekkering en moderator Yvonne Zonderop over de verschuivende machtsverhoudingen op zee en de effecten ervan op het politieke wereldtoneel.

Sheikh in 'Brainwash radio'

Met Rusland en China, maar ook Latijns-Amerika en delen van het Midden-Oosten als wereldmachten, is er een nieuwe geopolitieke orde aan het ontstaan. Economische en militaire machtsverhoudingen verschuiven. In deze aflevering van 'Brainwash radio' (uit 2016) onderzoekt Haroon Sheikh wat daar de gevolgen van zijn.

Ook relevant