Haroon Sheikh is filosoof en gespecialiseerd op het gebied van geopolitieke betrekkingen. Voor Human houdt Haroon bij welke landen we in de gaten moeten houden en welke economische of politieke ontwikkelingen de toekomst zullen bepalen.

voorspelbaar noord-korea

Als we het nieuws moeten geloven, is Noord-Korea een land van uitersten. De ene keer zoekt het land vrede, de andere keer slaat het dreigende oorlogstaal uit. Is Noord-Korea echt zo onvoorspelbaar als het wil doen voorkomen? Filosoof Haroon Sheikh denkt van niet.

Het raadsel van Rusland

Rusland laat niemand koud. Winston Churchill noemde het land een raadsel, verpakt in een mysterie binnen in een enigma. Kunnen we dat raadsel een beetje ontrafelen? En vooral: wat is de plek van Rusland in de wereld? Filosoof Haroon Sheikh beantwoordt deze vraag in een nieuwe aflevering van Kwartslag Kort. 

De trots van Turkije

Waarom botst Turkije zo vaak met Westerse landen de laatste tijd? Filosoof Haroon Sheikh legt in dit filmpje uit dat Turkije een stuk welvarender is geworden. De Turkse identiteit, die gaat terug naar het Ottomaanse rijk, toen de Turken een gebied bezetten dat zich uitstrekte tot aan Jemen. Turkije zal nog wel vaker van zich laten horen, zegt Haroon Sheikh. En dat zullen we het Westen vaker gaan merken.