Wat is Europa meer dan een praktische organisatievorm en technocratisch gekibbel om productstandaarden, bietenprijzen en steunfondsen? Het Filosofisch Kwintet besprak het tijdens het Brainwash Festival op 27 oktober 2018.

Met de brexit en de Europese verkiezingen in het vooruitzicht spreekt Clairy Polak met haar vier gasten over de breuklijnen onder de brexit. Wat zijn de achtergronden van het anti-Europa-gevoel dat door het continent waart? Is de brexit een uit de Britse historie te verklaren gebeurtenis of is ze een product van de internationale tijdgeest sinds 9/11? En is het besmettelijk?

Gasten in deze aflevering zijn:

Philipp Blom

is een Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver woonachtig in Wenen. Van zijn hand verschenen o.a. de boeken 'Bij storm aan zee' en 'Wat op het spel staat'. Verder publiceert hij in kranten als The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Lees hier ons profiel van Philipp Blom.

Alicja Gescinska

is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze kreeg publieksbekendheid met 'De verovering van de vrijheid', een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofische gedachtegang over wat vrijheid betekent. In oktober verschijnt haar nieuwste boek ‘Thuis in muziek’. Ze schrijft bovendien regelmatig over Europa en Europese identiteit.

Mathieu Segers

is hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht. Hij is decaan van het University College Maastricht en als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Tevens is Segers columnist bij het Financieel Dagblad en De Groene Amsterdammer. Van zijn hand verschenen de boeken 'Reis naar het continent', 'Waagstuk Europa' en 'Europa en de terugkeer van de geschiedenis'.

Gareth Davies

is hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gasthoogleraar aan het Europacollege in Brugge en docent aan het Amsterdam University College. Davies is geboren en getogen in Groot Brittannië, is co-auteur van het boek 'EU Law' (Cambridge University Press) en is gespecialiseerd in onder meer Europese integratie, Europees burgerschap, Groot Brittannië en Europa.