Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag en dat laten we bij Human niet onopgemerkt voorbij gaan. We tippen zes documentaires over inspirerende vrouwen.

Op Internationale Vrouwendag wordt er aandacht gevraagd voor thema’s zoals huiselijk geweld en de economische zelfstandigheid van vrouwen. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om de emancipatie en participatie te stimuleren. Ook Human is begaan met deze thema's. Daarom hebben we zes documentaires over sterke, inspirerende en dappere vrouwen voor je geselecteerd. 

1. Een van de jongens

Martine Hulsman is een prachtig voorbeeld van een vrouw met een doel. Ze is humanistisch geestelijk verzorger in het leger. Op de kazerne in Oirschot, maar ook daarbuiten, is ze dag en nacht aanwezig om haar militairen bij te staan tijdens het werk, maar ook met persoonlijke problemen. Ze voert gesprekken over spanningen op het thuisfront of het verwerken van ervaringen tijdens missies of conflicten met leidinggevenden. De documentaire laat zien hoe het Hulsman vergaat in deze mannelijke wereld.

2. Onder vrouwen

Hoe kun je mannen behagen zonder jezelf kwijt te raken? En hoe bouw je een standvastige relatie op zonder daarbij de zin en lol van seks te verliezen? Het zijn vragen die Kim Brand zichzelf vaak stelt. In een dorp in Zambia gaat de documentairemaakster op zoek naar de antwoorden en levenslessen. Zo hoopt ze antwoord te krijgen op de vragen die haar al jarenlang bezighouden. Wat hebben de vrouwen in het Afrikaanse dorp te bieden aan een vrijgevochten, verwende maar ook onzekere westerse vrouw? 

3. Alexandra

In Huize Alexandra worden meisjes geplaatst met ernstige gedragsstoornissen. In deze documentaire zoekt regisseur Sarah Harkink oude vriendinnen op die samen met haar op de gesloten meisjesafdeling van de justitiële inrichting zaten. Ze trekt schokkende conclusies. Het ontbrak vaak aan begeleiding, en behandeling was er nauwelijks. Harkink bezoekt een aantal van haar oud-behandelaars en vraagt ze hoe ze nu, na de sluiting van Huize Alexandra, tegen de inrichting aankijken.

4. Sterke vrouwen

Dit verhaal laat zien hoe krachtig vrouwen de handen ineen kunnen slaan. Een groep vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel verbreekt het stilzwijgen en maakt een vuist tegen het onrecht dat hen is aangedaan. Bijzonder, want verreweg de meeste slachtoffers van mensenhandel durven zich uit schaamte en angst voor represailles niet uit te spreken.

5. Help! Een hoer in de klas

Josje werkt al jaren in de prostitutie en heeft hier vrijwillig voor gekozen. Ze vertelt haar verhaal aan studenten en scholieren. Haar doel: meer openheid rondom het beroep en minder vooroordelen. Tegelijkertijd waarschuwt ze voor de praktijken van loverboys. Er is een stelling die Josje graag wil bespreken: 'Jongens zijn stoer en meisjes een hoer als zij meerdere seksuele partners hebben gehad.' Help! Een hoer in de klas  geeft een andere kijk op prostitutie.

6. Flying - betekenissen van een vrije vrouw

Gedurende vijf jaar filmt de succesvolle New Yorkse documentairemaakster Jennifer Fox ingrijpende momenten in haar eigen leven en van de vrouwen die ze over de hele wereld ontmoet. Ze stelt zichzelf en hen de vraag: 'Wat betekent het om een vrije vrouw te zijn en hoe kan je dat je hele leven blijven?' Tot haar 42e kiest Jennifer voor een vrij leven dat bestaat uit veel reizen en vooral geen binding met mannen. Tot ze tot de ontdekking komt dat ze zwanger is.