Tijdens het Nederlands Film Festival zijn er tien films van Human te zien, waaronder zeven films die zijn geselecteerd voor een Gouden Kalf.

Duivelse Dilemma’s: Verloren dochter

Tom en Anneke vieren binnenkort hun zilveren bruiloft. Ze leiden al lang een bitter leven samen, waaruit de sleetse alledaagsheid hen geen uitweg meer biedt. Onuitgesproken is het verdriet om hun verloren dochter. Maar dat wordt anders als een jonge uitgeprocedeerde vluchtelinge haar kind, een peuter nog, aan Tom toevertrouwt. Tot verbijstering van zijn vrouw neemt hij het meisje mee naar huis. De komst van het kind breekt het liefdeloze huwelijk open. Het biedt hen zicht op een nieuwe toekomst, waar die voor de moeder van het meisje eindigt.

Duivelse Dilemma’s: Verloren dochter  zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf.

a stranger came to town

Vier inwoners van het verwoeste Aleppo, ooit doodgewone Syriërs. Allemaal maken ze de gruwelijke oorlog van dichtbij mee en documenteren zij wat ze zien. Over één ding zijn ze het eens: de Syrische revolutie is geen simpel verhaal van goed en kwaad. Ze geloven in de revolutie en verzetten zich vol geestdrift tegen het regime van Assad. Om vervolgens te ontdekken hoe anderen met de opstand aan de haal gaan, wereldleiders zo goed als religieuze fanaten. A Stranger Came To Town  geeft een indringend inzicht in de verloren dromen van mannen die geloofden in een nieuwe lente voor Syrië, maar die daar bedrogen uitkwamen.

A stranger came to town  zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf.

Bladgoud

De thuisloze twintiger Owen wil niemand tot last zijn. Als hij voor de zoveelste keer zijn slaapplek kwijt raakt, klopt hij na een zoektocht aan bij zijn zusje Abbey. In de dagen die volgen doet Owen er alles aan om de schone schijn op te houden terwijl hij grip probeert te krijgen op een ellendige situatie die alleen maar verergert. Uit angst om kleur te bekennen dwaalt Owen steeds verder af terwijl zijn wanhoop begint te groeien. Tegelijkertijd vallen er gaten in het beeld dat hij naar anderen ophoudt en moet Owen steeds verder gaan om zijn leugens in stand te houden.

Bladgoud   zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf in de studentencompetitie.

Duivelse Dilemma’s: Seks Ding

Vita is zestien en voor niemand bang. Ze heeft een hartsvriendin Shaira en verkering met Django. Als Shaira in een ruzie een sexy foto van Vita op instagram zet, provoceert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groter dan de zelfbewuste, stoere Vita aankan. Vanbuiten houdt ze zich groot, maar vanbinnen slaan de fysieke vernederingen en de eenzaamheid toe. Zal het Vita lukken om overeind te blijven als ze door iedereen wordt buitengesloten en veracht?

Duivelse Dilemma’s: Seks Ding  zit bij de selectie die kans maakt op het Gouden Kalf in de categorie Educatie voor het voortgezet onderwijs. 

Niet meer zonder jou

De documentaire Niet meer zonder jou is een voorstelling, een reactie op die voorstelling en een confrontatie van culturen binnen een familie. Uitgangspunt is het theaterstuk van Nazmiye Oral en Adelheid Roosen over de openhartige confrontatie van een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw met haar moeder, een traditionele moslima.

Niet meer zonder jou zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf.

Moeder aan de lijn

“Ik moest altijd doen wat jij zei, nu doe je een keer wat ik zeg!” Als zij haar dementerende moeder te eten geeft en deze voor de zoveelste keer haar mond niet opendoet, schiet Karin (60) uit haar slof. Nelleke Koop kijkt in de documentaire Moeder aan de lijn  naar drie vrouwen die mantelzorgers zijn voor hun moeders. Hoe is de verhouding tussen de moeders en dochters als de rollen omgedraaid zijn? De documentaire laat zien wat niet in woorden uit te leggen valt, maar wat onderhuids zoveel invloed heeft. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. Maar is er ook een grens?

Moeder aan de lijn zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf.

Lenno en de maanvis

De maanvis staat erom bekend een agressieve diersoort te zijn, maar onder de juiste omstandigheden kan deze vis uitgroeien tot een zachtaardig exemplaar dat zijn plek zou kunnen vinden tussen de andere vissen. De maanvis in het aquarium van de 10-jarige Lenno is gedurende de film zowel een klankbord als spiegel voor zijn worstelingen en gedachten. Zowel Lenno als de maanvis zijn op zoek naar hun plek in het aquarium, het gezin, de maatschappij. In deze film zien we hoe hen dat vergaat. De documentaire vormt een momentopname in het leven van Lenno met zijn zorgzame maar Spartaanse vader en tweelingbroertje Teun.

Lenno en de maanvis  zit bij de selectie die kans maakt op een Gouden Kalf.

Films die ook worden vertoond op het NFF

Naast deze zeven films die kans maken op een Gouden Kalf worden er nog drie andere producties van Human vertoond op het Nederlands Film Festival.

Sprekend Nederland

Wat hebben een inburgeringscursist, een populist en een koning met elkaar gemeen? Dat zien we in de nieuwe documentaire Sprekend Nederland van John Appel, die dit festival in premiere gaat. Elk spreekt zich namelijk uit. Soms haast onverstaanbaar, soms zichzelf overschreeuwend. Sprekend Nederland laat zien dat hoe Nederlanders ook van elkaar verschillen, hun mondigheid ze weer bij elkaar brengt. De film toont een caleidoscoop aan speeches: van volkskroeg tot Koninklijk Paleis, van feesten tot protestdemonstraties en spreekkoren. Je ziet mensen in hun angsten en krachten. Nederland op z’n aller breedst en z’n aller smalst.

Spiegeldromen

In Spiegeldromen  gaat regisseur Marjoleine Boonstra in gesprek met jongeren uit het praktijkonderwijs. De leerlingen gaan de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten van hun bestaan en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen "maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor", op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee op een emotionele rollercoaster door hun levens.

Ik geloof niet meer

Op vijftienjarige leeftijd kwam ze erachter dat ze niet meer in de islam geloofde, maar atheïst was. Toen haar ouders dat ontdekten begon de ellende. Ze moet liegen en doen alsof ze nog gewoon moslim is maar zodra het kan, als ze haar havo heeft afgemaakt, zal ze het huis uit gaan en verder gaan als atheïst. Ook al wil ze haar ouders geen pijn doen, haar geloof in de islam is helemaal weg. Ze wil meer vrijheid dan de strenge regels die haar ouders voor haar in gedachten hebben.

Ik geloof niet meer is een korte documentaire. De film is onderdeel van de Human webserie De Locker. In deze serie worden taboes onder de aandacht gebracht bij jongeren.