Als een sexy foto van de zestienjarige Vita op internet komt te staan, slaan de fysieke vernederingen en de eenzaamheid toe. Zal het haar lukken om overeind te blijven?

De mooie Vita is zestien en voor niemand bang. Ze heeft een hartsvriendin: Shaira. Verkering heeft ze met Django. Als Shaira tijdens een ruzie een sexy foto van Vita op instagram zet, beweert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groot. Groter dan Vita aankan. Ogenschijnlijk lijkt het haar weinig te doen, maar van binnen komen de fysieke vernederingen en de eenzaamheid hard aan. Zal Vita overeind blijven als ze door iedereen wordt buitengesloten en veracht?

Geïnspireerd op ware gebeurtenissen

Simone van Dusseldorp vond inspiratie voor deze film in het verhaal dat haar veertienjarige dochter vertelde over een klasgenoot. Ook zij werd verstoten nadat een pikante foto van haar via social media werd verspreid. Helaas een voorbeeld uit velen met soms zeer ernstige gevolgen. Sex Ding vertelt het verhaal vanuit het perspectief van het slachtoffer.

Simone van Dusseldorp ontving vorig jaar de Cinekid lifetime achievement award voor haar hele oeuvre van voornamelijk films met kinderen in de hoofdrol. Ze won diverse Cinekid prijzen, een Gouden Film, een Gouden Beeld en internationale prijzen als de Prix de Jeunesse. Haar laatste speelfilms waren Uilenbal en Het leven volgens Nino.

Simone van Dusseldorp

Simone van Dusseldorp vertelt in haar film Sex Ding het verhaal van Vita, een jong meisje wiens uitdagende foto tijdens een ruzie verspreid wordt door haar beste vriendin. 'De foto-delers zijn niet puur slecht.'

Hoe normaal is sexting?

Hoe normaal is sexting eigenlijk? Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer sexy foto's uitlekken? En wiens schuld is dat dan eigenlijk? Over dergelijke vragen ging het debat in De Balie op zaterdag 25 november. Aan het debat namen deel:

Francien Regelink, was zelf slachtoffer van een verspreide naaktfoto toen ze 15 was. Ze schreef er een boek over: Francien laat je tieten nog eens zien. Ze is oprichter van blog Girls Love 2 Run, over hardlopen.

Maria Genova, is een journaliste en auteur van het boek Sexy Selfies. Ze schrijft daarnaast over ouders en falende jeugdzorg. In 2014 werd Maria Genova uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. In Sexy Selfies focust ze op de ervaringen van slachtoffers en daders van het verspreiden van sextingfoto’s.

Anna van Ewijk, was zelf slachtoffer van een verspreide naaktfoto toen ze 16 was. Ze werkt momenteel voor Qpido, als begeleider van jongeren met negatieve ervaringen met loverboys en sexting. Daarnaast werkt ze mee aan voorlichtingslessen op scholen.

Linda Duits schreef een essay over sexting en de nieuwe vormen van seksueel geweld. Duits is sociaalwetenschapper en promoveerde op meisjescultuur.