Sex Ding

Als een sexy foto van de zestienjarige Vita op internet komt te staan, slaan de fysieke vernederingen en de eenzaamheid toe. Zal het haar lukken om overeind te blijven?

Uitzending Vrijdag 1 december 2017, 22.55 uur op NPO 2

De mooie Vita is zestien en voor niemand bang. Ze heeft een hartsvriendin Shaira. En ze heeft verkering met Django. Als Shaira tijdens een ruzie een sexy foto van Vita op instagram zet, beweert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groot. Groter dan Vita aankan. Ogenschijnlijk lijkt het haar weinig te doen, maar van binnen komen de fysieke vernederingen en de eenzaamheid hard aan. Zal Vita overeind blijven als ze door iedereen wordt buitengesloten en veracht?

Regisseur en scenarioschrijver Simone van Dusseldorp

Simone van Dusseldorp vond inspiratie voor deze film in het verhaal dat haar veertienjarige dochter vertelde over een klasgenoot. Ook zij werd verstoten nadat een pikante foto van haar via social media werd verspreid. Helaas een voorbeeld uit velen met soms zeer ernstige gevolgen. Sex Ding vertelt het verhaal vanuit het perspectief van het slachtoffer.

Simone van Dusseldorp ontving vorig jaar de Cinekid Lifetime Achievement Award voor haar hele oeuvre van voornamelijk films met kinderen in de hoofdrol. Ze won diverse Cinekid prijzen, een Gouden Film, een Gouden Beeld en internationale prijzen als de Prix de Jeunesse. Haar laatste speelfilms waren Uilenbal en Het leven volgens Nino.

cast

Susan Radder (Vita), Seren Demirbilek (Shaira), Margien van Doesen (moeder) en Giorgio Sanches (Django).

Première & debat op zaterdag 25 november, 20.00-22.00 uur in De Balie

Aan het debat zullen o.a. deelnemen:

Francien Regelink, was zelf slachtoffer van een verspreide naaktfoto toen ze 15 was. Ze schreef er een boek over: Francien laat je tieten nog eens zien. Ze is oprichter van blog Girls Love 2 Run, over hardlopen.

Daphne van de Bongardt, Assistant Professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.(socioloog & pedagoog) doet al 10 jaar onderzoek naar jongeren en seksualiteit, en de rol van ouders, leeftijdgenoten, voorlichting en media. Afgelopen zomer ontving ze een Veni beurs om onderzoek te doen naar de verwevenheid van liefde en seks bij jongeren (lieve seks of sexy liefde?).

Maria Genova, is een journaliste en auteur van het boek Sexy Selfies. Ze schrijft daarnaast over ouders en falende jeugdzorg. In 2014 werd Maria Genova uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. In Sexy Selfies focust ze op de ervaringen van slachtoffers en daders van het verspreiden van sextingfoto’s.

Anna van Ewijk, was zelf slachtoffer van een verspreide naaktfoto toen ze 16 was. Ze werkt momenteel voor Qpido, als begeleider van jongeren met negatieve ervaringen met loverboys en sexting. Daarnaast werkt ze mee aan voorlichtingslessen op scholen.

Het essay is geschreven door Linda Duits. Zij is sociaalwetenschapper en promoveerde op meisjescultuur.

Tickets voor de filmpremière en het debat bij Sex Ding op de site van De Balie