Lenno (10) doet zijn uiterste best om zich te gedragen. Maar hoe doe je dat, als de volwassenen in je omgeving zelf de grenzen tussen goed en fout keer op keer overschrijden?
“Ik ben niet lief en dat moet veranderen.”

De maanvis staat erom bekend een agressieve diersoort te zijn, maar onder de juiste omstandigheden kan deze vis uitgroeien tot een zachtaardig exemplaar dat zijn plek zou kunnen vinden tussen de andere vissen. De maanvis in het aquarium van Lenno is gedurende de film zowel een klankbord als spiegel voor zijn worstelingen en gedachten Zowel Lenno als de maanvis zijn op zoek naar hun plek in het aquarium, het gezin, de maatschappij. In deze film zien we hoe hen dat vergaat.

Lenno en de Maanvis vormt een momentopname in het leven van Lenno met zijn zorgzame maar Spartaanse vader en tweelingbroertje Teun.

Tekst loopt door onder afbeelding

De Antilliaans-Nederlandse Shamira Raphaela (1982) studeerde in 2001 af aan het VWO op Aruba. In Nederland vervolgde ze haar opleiding om in 2006 haar diploma Mediakunst aan de Artez hogeschool te halen. In 2014 debuteerde ze als regisseur met de documentaire Deal With It, een persoonlijke film over destructieve familiepatronen en onvoorwaardelijke liefde. De film werd genomineerd voor de debuutprijs op het Nederlands Film Festival en won meerdere internationale prijzen, o.a op het Los Angeles Urban Film Festival.

“Ik wil graag films maken waarin de ‘bad guy’ goed kan zijn en vice versa. Ik wil de kijker geen moreel kompas meegeven, maar ze door mijn werk uitdagen om hun eigen vooringenomen percepties over het leven kritisch te bekijken."

Lenno en de Maanvis ging op 18 oktober 2017 in première, tijdens het IDFA Kids & Docs en werd bekroond met de IDFA Award for Best Children’s Documentary.