De hoofdstad is gehuld in regenboogvlaggen en kleurig uitgedoste mensen. Precies, de Amsterdam Gay Pride is weer begonnen.

Sinds 1966 staat Amsterdam de laatste week van juli in het teken van de Gay Pride, het festival waar gevierd wordt dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Human maakte talloze programma's over dit thema. We zetten tien documentaires, artikelen, podcasts en scènes voor je op een rij.

Tip 1

Zo maakte Eveline van Dijck voor Human Oud Roze. Met deze documentaire wordt een kijkje gegeven in de wereld van de homoseksuele zestigplusser. Het is voor deze 'roze ouderen' vaak lastig om uit te kast te komen vanwege het geloof, de vooroordelen, schaamte en de vaak strenge opvoeding van vroeger. Zelfs in deze tijd wordt er in verzorgingstehuizen nog veel gediscrimineerd. Zo blijkt ook uit dit artikel van de NOS.

Tip 2

Ook op middelbare scholen is homoseksualiteit nog vaak een onderwerp waar een taboe op rust. Uit de documentaire Help! Een homo in de klas blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is wat betreft de voorlichting.

Tip 3

Daniëlle is transgender en heeft met veel vooroordelen te maken. Voor Sinterklaas vraagt ze of hij een meisje van haar wil maken. Maar ze durft het verlanglijstje niet in haar schoen te doen.

Onze vrienden van Brainwash spraken met Daniëlle over hoe het is om in een verkeerd lichaam geboren te worden en welke problemen en vooroordelen het met zich meebrengt.

 'Hoewel ze geen idee had dat er zoiets als gender bestond, merkte ze al wel dat ze anders is. Als Daniëlle, dan nog Django, zes jaar oud is heeft ze al veel meer met de meisjes uit haar klas dan met jongens. Pas twintig jaar later durft ze uit de kast te komen. Inmiddels gaat ze als vrouw door het leven, geeft ze voorlichting over genderdysforie op scholen en zet ze zich in voor gelijke kansen voor transgenders in Nederland. En dat laatste is, nog steeds, hard nodig. Lees hier het hele interview met Daniëlle Steenbrink.

Tip 4

Toen fotograaf Daniel Jack Lyons uit de kast kwam voelde hij zich voor het eerst comfortabel in zijn eigen huid. 'Ik wilde dat anderen zich ook vrij konden voelen en werd een radicale en uitgesproken LHBT-activist.' Het is niet zijn bedoeling om de perfecte foto te maken. Liever gebruikt hij fotografie om LHBT-minderheden een stem te geven. Lees hier het interview met Daniel Jack Lyons.

Tekst gaat door onder afbeelding.

'Ik kwam uit de kast en werd een radicale en uitgesproken LHBT-activist.'

Tip 5

Ook in het improvisatie-programma De Vloer Op komen vaak onderwerpen voorbij over de LGBTQ gemeenschap. In de scène voetbalmoeders zie je twee lesbienne moeders die niet wat ze aan moeten met hun puberzoon. Hij heeft tegenwoordig namelijk liever niet dat zijn beide moeders samen naar het voetbal komen kijken omdat ze veel bekijks trekken. Ze begrijpen dat, maar geven ze gehoor aan zijn wens? 

In de volgende scène omgebouwd komt het geboren zijn in een verkeerd lichaam aan bod. Een lastig bespreekbaar onderwerp. Zeker als je het aan je kersverse minnaar gaat vertellen.

Tip 6

Maar niet alleen bij de volwassenen passeert het onderwerp geregeld de revue. Ook bij De Vloer Op Jr. is het een veel besproken thema. Zoals in de aflevering waar Anne boos is op de nieuwe vriendin van haar moeder. Ze wordt sinds ze samenwonen ontzettend gepest. Kijk hier de hele scène.

Tip 7

In de nieuwe webserie De Locker  vind je verhalen van jongeren over onderwerpen die hen bezighouden, maar waar ze niet altijd makkelijk over praten. Twee van deze afleveringen gaan over het thema homoseksualiteit en het geboren zijn in het verkeerde lichaam. 

In Daten, liegen, dromen vertelt Jelte over zijn avonturen op Grindr. Op zijn 16de begon hij met daten via het platform. Tegenover zijn dates liegt hij over zijn echte leven en verzint hij een eigen persoonlijkheid. Maar wat als je per ongeluk verliefd wordt en je leugens moet opbiechten?

Tip 8

Vorig jaar maakte De Locker ook webseries over genderdysforie. In de laatste aflevering van het seizoen uit 2017 gaat het namelijk over Ikal. Zij draagt graag jongenskleren maar is geboren als meisje. Steeds vaker krijgt ze de vraag: 'Ben je nou een jongen of een meisje?' Ze wil zich niet meer omkleden bij de meisjes omdat ze zich schaamt voor haar lichaam. Dit alles maakt haar onzeker.

Tekst gaat door onder afbeelding.

'Ben je nou een jongen of een meisje?'

Tip 9

Ook podcasts met het onderwerp homoseksualiteit zijn te vinden bij Human. De podcast Aids in de jaren '80  gaat over de reactie in Nederland op de eerste gevallen van Aids, vijfentwintig jaar geleden. Verhalen van bijvoorbeeld de KNO-arts-assistent Roel Hadderingh en de verpleegkundigen Peter Sluijter en Reini Zagt uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam over de opvang en paniek van het eerste uur. Daar doorheen verweven is het relaas van Henri uit Giessendam, over zijn coming out.

Tip 10

Filosoof en lid van de Brainwash Academie Arno Bouwes sprak precies een jaar geleden tijdens Gay Pride 2017 bij Brainwash Zomerradio over homorechten. Hij vindt dat iets oogluikend toestaan moet stoppen en dat er een volledige acceptatie moet komen in de samenleving. 'Je moet je vriend of vriendin gewoon mee kunnen nemen naar het kerstdiner.' Benieuwd? Luister hier het fragment uit de radio uitzending.