Human Doc

2Doc: Help! Een homo in de klas

Human Doc

2Doc: Help! Een homo in de klas

Uit cijfers en onderzoeken blijkt dat geweld tegen homo’s nog lang niet is uitgeroeid. Goede voorlichting is dan ook een noodzaak.

In de documentaire HELP! Een homo in de klas worden enkele voorlichters van het COC een jaar lang gevolgd en zien we hoe de huidige generatie middelbare scholieren denkt over homoseksualiteit. Homoseksualiteit blijkt nog steeds een erg gevoelig onderwerp.

Als COC-voorlichter Claudia van Deudekom in haar omgeving vertelt dat ze voorlichting geeft over homoseksualiteit aan jongeren op middelbare scholen ontlokt dat de meest uiteenlopende reacties. Van ‘ Is dat nou nog wel nodig?’ tot ‘Is dat niet gevaarlijk met al die allochtonen in de klas? Het leek haar een goed idee om deze voorlichtingslessen op film vast te leggen, om zo te kunnen laten zien wat er in de klassen speelt.

Ik vind homo’s normale mensen, maar het is dat ik ze niet mag. Als mijn vriend bijvoorbeeld homo is, dan moet hij niet te dichtbij komen.

Samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem volgde ze een jaar lang een aantal voorlichters in hun rondgang langs de scholen in de regio Amsterdam. De camera staat midden in de groep en volgt de leerlingen in hun reacties op de verhalen van de voorlichters. De onthutsende, hoopgevende en ontroerende reacties geven een  onvervalst beeld over hoe jongeren anno 2010 denken over homoseksualiteit. En als ze één ding duidelijk maken dan is het wel dat het geven van voorlichting nog steeds broodnodig is!                              

Bij de première reageerde toenmalig minister van OCW, Marja van Bijsterveldt:

“Het is een indrukwekkende film: sober en realistisch. Dit vind ik een prima voorbeeld van een productie van de Publieke Omroep. De documentaire is van belang om het debat in de samenleving te stimuleren en mensen aan het denken te zetten. Aan uitspraken van de jongens en meisjes in de film denk je later terug.”

En op de opmerking dat er scholen zijn die geen COC-voorlichters willen ontvangen omdat ze zeggen dat homoseksualiteit bij hen niet speelt:
“... het is een gemiste kans om er geen aandacht aan te besteden met zes procent jongeren die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Het zal nooit zo zijn dat homoseksualiteit op een school niet speelt. Een schoolleider die denkt dat het op zijn school niet voorkomt, moet zich afvragen of er op zijn school wel ruimte is om uit de kast te komen."

Regie Doesjka van Hoogdalem, naar een idee van Claudia van Deudekom.