Duty of Care, Pleiten voor de Planeet vertelt het fascinerende verhaal van klimaatrechtzaken, dankzij een unieke inkijk in de wereld van Roger Cox terwijl hij de Shell zaak voorbereidt, en uiteindelijk wint.

Uitzending 4 november 2022, 20:30 - NPO 3

Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door wetenschappers, klimaatactivisten en -experts, gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. In dit spannende courtroom drama volgt regisseur Nic Balthazar advocaat Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Een film die toont dat één man of vrouw werkelijk het verschil kan maken.  

Roger Cox (links) en regisseur Nic Balthazar.

Duty of Care vertelt het fascinerende verhaal van klimaatrechtzaken, dankzij een unieke inkijk in de wereld van Roger Cox terwijl hij de Shell-zaak voorbereidt, en uiteindelijk wint. De film is een portret van een man die samen met zijn vrouw en twee dochters koos voor een keihard gevecht voor een zachtere, meer duurzame manier van leven. 

Ook een aantal andere internationale pioniers in de klimaat-rechtspraak komt in de film aan bod. Zoals Julia Olsen, de advocate die de Juliana Case van 21 jongeren tegen de Amerikaanse staat wist te winnen, tot het Supreme Court de zaak weer afwees. En Farhana Yamin, de legendarische klimaatdiplomate en juriste die zich uiteindelijk uit frustratie vastlijmde aan de kantoren van Shell in Londen.

Ook interessant