Verloren Dochter

Tom en Anneke zijn misschien niet altijd gelukkig met elkaar, maar wel al heel lang samen. Alles wordt anders als een uitgeprocedeerde vluchteling haar dochtertje in wanhoop bij hen achterlaat. Zullen zij hun angst overwinnen en opnieuw tot leven komen?

Uitzending Vrijdag 8 december 2017, 22.55 uur op NPO 2

Tom en Anneke gaan binnenkort hun zilveren bruiloft vieren. Ze leiden al lang een bitter leven samen, waaruit de sleetse alledaagsheid hen geen uitweg meer biedt. Onuitgesproken is het verdriet om hun verloren dochter. Maar dat wordt anders als een jonge vluchtelinge, die is uitgeprocedeerd, Tom haar kind, een peuter nog, toevertrouwd. Tot verbijstering van zijn vrouw neemt hij het meisje mee naar huis: ze wil er niets van weten. Toch breekt de komst van het kind het versteende huwelijk open, dat liefdeloos is en vastzit sinds het overlijden van hun enige dochter. Met de komst van het kind ligt een nieuwe toekomst voor hen open, waar die voor de moeder van het meisje eindigt.

Een film van Talent United en Human
Regie: Martijn Maria Smits
Scenario: Jacqueline Epskamp

Cast: Loes Schnepper (Emilia, Gouden Kalf), Bart Sieger (Glückauf), Tanja Otolski (De hoer en het meisje), Malou Gorter en anderen.

Regisseur en scenarioschrijver

Regisseur Martijn Maria Smits en scenarioschrijver Jacqueline Epskamp brengen in dit ‘kleine’ huiselijke drama brengen een maatschappelijk dilemma onder: de angst voor het vreemde en de koestering van het bekende - zelfs als dat een versteende of verstikkende werkelijkheid is. Met veel liefde wordt een echtpaar getoond dat verlangt naar bevrijding uit de sleur, maar daar ook als de dood voor is. Wat zij ook kiezen, de consequenties zullen groot zijn. Hun verhaal contrasteert met de wanhopige moeder, die als “illegaal’ het land moet verlaten en haar kind achterlaat. Dat overkwam deze zomer ook de Armeense moeder, Armina Hambartsjumian, die zonder haar twee kinderen het land werd uitgezet. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en anderen spraken er schande van. "Het is gruwelijk. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."

Première & debat op zaterdag 4 december, 20.00-22.00 uur in De Balie

We openen de avond met een essay van socioloog Jan Willem Duyvendak. Hij is auteur van Thuis. Het Drama van een Sentimentele Samenleving. Hij laat zien dat thuisgevoel voor iedereen heel belangrijk is. Tegelijk komen veel van onze conflicten voort uit de gedachte dat we recht hebben op een thuisgevoel, wat snel kan leiden tot marginalisatie en uitsluiting van nieuwkomers.​

Tickets voor de filmpremière en het debat bij Verloren Dochter op de site van De Balie