Een klein deel van de Nederlandse militairen houdt PTSS-klachten over aan hun deelname aan buitenlandse missies. Wat verlangen zij nog van de wereld en van zichzelf? In Verdwaalde Veteranen zoekt Marjoleine Boonstra een aantal van die militairen op.

Deze film gaat in première op het Movies that Matter Festival (24 maart - 1 april) en wordt op televisie uitgezonden op 22 juni om 22.15 uur op NPO 2.

Een aantal Nederlandse militairen heeft na hun deelname aan buitenlandse missies ernstige PTSS gekregen. Zij zijn het spoor bijster geraakt waardoor ze niet meer in de burgermaatschappij passen. Defensie heeft de handen van hen afgetrokken. Op de Thuisbasis Veteranen in de Drentse bossen hebben zestien van deze mannen onderdak gevonden. Is er nog toekomst voor hen? Wat verlangen zij nog van de wereld en van zichzelf?

Roy worstelt met PTSS

Roy staat ‘aan’. Altijd. Soms in de supermarkt loopt hij posities alsof hij op het slagveld staat. Hij worstelt met chronische PTSS, het resultaat van zijn militaire missies in Afghanistan. Peter was militair verpleegkundige op vele missies en herkent de angst in veteranenogen. Jaap mediteert en zingt om zijn ‘moordlust’ onder controle te houden. ‘Mission First!’, kregen ze altijd te horen. Als ze er niet mee konden omgaan, moesten ze maar wat harder worden.  

Peter op 'De Thuisbasis'

Samen met andere veteranen vonden de mannen hulp en een onderkomen op een plek in de bossen genaamd De Thuisbasis. Ze zijn vastgelopen in de reguliere psychische hulpverlening, net als in werk en huisvesting. Velen raakten hun gezin en familie kwijt en vluchtten in alcohol- of drugsverslaving, geweld of gedachten aan zelfdoding. In haar diep menselijke stijl laat filmmaker Marjoleine Boonstra ons recht in hun hart en ziel kijken. Ondersteund door prachtige voice-overteksten gelezen door acteur Pierre Bokma.

Movies that Matter

De 2Doc: Verdwaalde Veteranen gaat in première op het Movies that Matter Festival en is genomineerd voor de Dutch Movies Matter award.

HUMAN is dit jaar weer trotse programmapartner van Movies that Matter. Het festival vindt plaats van 24 maart tot en met 1 april in Den Haag. Vrienden van HUMAN maken kans op vrijkaartjes en mogen met korting naar films op Movies that Matter!

Ook in première op het Movies that Matter Festival