De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Femicide

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek over femicide, met mensen die dodelijk geweld tegen vrouwen van dichtbij kennen.

82. Femicide (14 januari 2023)

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door een partner of ex-partner. Dit dodelijke geweld tegen vrouwen wordt ook wel femicide genoemd, omdat vrouwen vanwege hun vrouw-zijn door mannen worden vermoord. Veruit de meest voorkomende aanleiding is een relatiebreuk die niet wordt geaccepteerd. Ondanks de schokkende aantallen wordt het probleem in Nederland nog altijd onderschat. Dat maakt dat instanties niet altijd adequaat handelen, terwijl er bij partnergeweld levens op het spel kunnen staan. 

In deze uitzending gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die femicide van dichtbij kennen. Hoe ziet dit dodelijke geweld tegen vrouwen binnen intieme relaties eruit? Wat merken naasten ervan en hoe heeft het hun levens getekend? Waarom zijn de plegers vrijwel altijd mannen? En wat staat ons te doen?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Lia en Anne-Marije van den Bersselaar

Lia en Anne-Marije van den Bersselaar zijn de moeder en de zus van Clarinda van den Bersselaar, die in 2021 vlakbij het huis van haar ouders in Den Bosch werd doodgestoken door haar ex-partner, voor de ogen van hun 1-jarige dochter in de kinderwagen. Clarinda werd 34 jaar en liet een dochter na.

Barbara Godwaldt

Barbara Godwaldt is de zus van Gea Godwaldt, die in 2020 door haar man in hun woning in Made werd vermoord. Daarna heeft hij zichzelf opgehangen. Gea werd 48 jaar en liet een dochter na.

Renée Römkens

Renée Römkens is emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet al sinds eind jaren 80 onderzoek naar deze problematiek en schreef er meerdere boeken over. Haar proefschrift was het eerste onderzoek in Europa naar geweld tegen vrouwen. 

Verdiep je verder