YMP (29) woont in Rotterdam en heeft Surinaamse roots. Hij is spoken word artist en ondernemer.

Mijn grootouders hebben ervoor gekozen om met hun kinderen uit Suriname naar Nederland te vertrekken. Toen Suriname in 1975 na een lang proces van dekolonisatie onafhankelijk werd van Nederland, kregen Surinaamse inwoners de keuze of zij naar Nederland wilden verhuizen, of in Suriname wilden blijven. Met het oog op een betere toekomst hebben mijn grootouders toen besloten om te gaan. In Nederland ontmoette mijn moeder als immigrant mijn vader, die tevens ook een immigrant is. Dat maakt mij een tweede generatie nieuwkomer in Nederland. Dankzij de keuzes van mijn familie woon ik nu in Rotterdam, de mooiste stad van de wereld.

'Ik hoop als kunstenaar een positieve verandering teweeg te brengen in Nederland.'

YMP

Ik wilde mijn dromen achternagaan, en werd kunstenaar. Als autodidact woordkunstenaar heb ik mezelf geschoold en alles op eigen houtje geleerd. Ik ben nu een professionele spoken word artiest, en ik heb een productiehuis met dertig jongeren van de straat. Ik organiseer festivals en doe talloze toonaangevende evenementen. Zo hoop ik als kunstenaar een positieve verandering teweeg te brengen in Nederland en de onderlaag van de bevolking een stem te geven.

Ik ben van dat ene woord
wat jou inspireert
dat je in beweging brengt
van dat ene kleine woord
tot aan dat complete theaterstuk
wat ik schrijf en perform.
Waar jij jezelf én
je hele wereld in herkent.
Ik, jij, wij en de wereld.

Als kunstenaar zijn je persoonlijke leven en je werk met onlosmakelijk elkaar verbonden. Een kunstenaar zet pijn om in kunst en vertelt daarmee boodschappen.