Harvard-professor Michael Sandel in gesprek over actuele morele dilemma’s

De overheid spreekt ons voortdurend aan op ons gedrag. Bijvoorbeeld door middel van snelheidscontroles. Door de crimineel in ons te volgen via de digitale sporen die onze telefoon achterlaat. Door met behulp van thermische luchtfoto’s onze energieverspilling te meten en de milieuvervuiler af te straffen.

Leef je alleen voor jezelf, of is er nog sprake van een samenleving? Zijn we bereid om dingen op te offeren voor het hogere belang? En zijn we in staat ons gedrag te veranderen?

Het zijn grote vragen van deze tijd, die we niet alleen aan de deelnemers willen stellen, maar ook aan de kijker. We dagen hem uit zijn morele standpunten te verkennen en wellicht zelfs wel een nieuwe mening te vormen. Waar we vorig jaar ons ambitieniveau nog bij meningsuiting lag, verleggen we die nu naar meningsvorming. Daarom heet het programma niet langer What’s the Right Thing To Do?, maar Change Your Mind.

De Amerikaanse filosoof Michael Sandel (1953) is gespecialiseerd in politieke filosofie. Sinds 1980 geeft hij les aan Harvard University, waar hij in 1999 werd benoemd tot hoogleraar. Sandel werd wereldberoemd toen zijn interactieve colleges van het vak Justice online beschikbaar werden gesteld. Inmiddels worden zijn boeiende colleges wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Het leverde hem de bijnaam ‘moral rockstar’ op. Daarnaast schreef Sandel de boeken What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets en Justice: What’s the Right Thing to Do? die aansluiten bij de grote hedendaagse vragen op het gebied van politieke filosofie.

Aflevering 1 (dinsdag 7 augustus): Populisme
Democratie, populisme en het algemeen belang. In hoeverre dient ons huidig democratisch systeem het algemeen belang? De deelnemers verschillen behoorlijk van mening als het gaat om hoe democratie eruit zou moeten zien. En is er eigenlijk een verschil tussen democratie en populisme?

Aflevering 2 (14 augustus): Marktdenken
Markt, welzijn en het algemeen belang. Is het gewenst dat er een vrije wereldmarkt in menselijke organen komt? Hoort prostitutie een geoorloofde vorm van handel te zijn? Is kannibalisme toegestaan als het slachtoffer, al dan niet tegen betaling, instemt?
Kortom: hoort alles in het leven te koop te zijn?

Aflevering 3 (21 augustus): Privacy
Privacy, big data en het algemeen belang. Zijn big data behulpzaam of schadelijk voor het algemeen belang? Vrijwel niemand heeft bezwaar tegen camera's die helpen bij het opsporen van  verkeersovertredingen. Maar wat als deze gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt - bijvoorbeeld voor het oplossen van een misdaad?

Aflevering 4 (28 augustus): Migratie
Gelijkheid, migratie en het algemeen belang.

Aflevering 5 (4 september): Nationalisme
Nationalisme, cosmopolitisme en het algemeen belang.