Mridula Shobinath (22) komt uit India. Twee jaar geleden emigreerde ze voor haar studie naar Amsterdam. Inmiddels is ze sociaal wetenschapper en onderzoeker.

Ik ben naar Nederland verhuisd omdat ik hier heel graag wilde studeren. De studies staan namelijk hoog aangeschreven. Maar ook omdat ik drie jaar geleden, toen ik door Zuid en West-Europa reisde, heb ontdekt hoe fijn ik het tempo vond waarin iedereen hier leeft. Ik wilde zo snel mogelijk terugkomen. En dat is gebeurd.

‘Ik ben nu voorzichtiger in hoe ver ik mezelf push.’

Mridula

Ik heb uiteindelijk voor de master Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gekozen en deze afgerond. Ik heb altijd al sociaal wetenschapper willen worden, omdat ik wil werken voor de samenlevingen waarvan ik deel uitmaak. De master was voor mij, zowel op cultureel als persoonlijk gebied, een heel waardevolle aanwinst. Ik ben enorm blij dat ik het voorrecht heb gehad om naar Nederland te kunnen gaan om een diploma te halen.

Mijn studie heeft me geleerd af en toe een stap terug te nemen en me meer te focussen op mijn gezondheid en ambities. Ik ben iemand die altijd haar opleiding en carrière voorop heeft gesteld, dus het was goed om eens te ervaren hoe hard werken zijn tol kan eisen. Nu ben ik voorzichtiger in hoe ver ik mezelf push en waarom. Dat wil niet zeggen dat mijn interesse in het doen van onderzoek is afgenomen. Integendeel, ik ben nu meer gemotiveerd om structuren in samenlevingen af te breken die voorkomen dat mensen positieve veranderingen en ontwikkelingen ondergaan.