Marloes Coenen (37) woont in Amsterdam en is voormalig MMA-vechtster. Ze is meervoudig wereldkampioen.

Mijn liefde voor de vechtsport begon met een cursus jiu-jitsu in mijn puberteit. Ik fietste dagelijks door een donker bos om op school te komen. Ik moest mezelf leren verdedigen. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn opa, hij had twintig jaar ervaring in jiu-jitsu en trainde me regelmatig. Zo leidde zelfverdediging uiteindelijk tot een carrière in de vechtsport.

Ik maakte mijn MMA (Mixed Martial Arts)-debuut op 19-jarige leeftijd, nu achttien jaar geleden. Maart vorig jaar heb ik besloten afscheid te nemen en vocht ik mijn laatste wedstrijd. Nu heb ik een eigen sportschool in Amsterdam, waar je alle facetten van Mixed Martial Arts leert. Daarnaast ben ik presentatrice en spreker.

‘In de ring heb ik dingen geleerd die de universiteit mij niet had kunnen bijbrengen.’

Marloes

Voordat ik mijn debuut maakte, heb ik even Kunst- en Cultuurwetenschappen gestudeerd. Maar na een paar maanden stopte ik daarmee omdat ik de eerste vrouwelijke MMA wereldkampioen was geworden in Tokio. Dat was in 2000. Na een paar jaar niet te hebben gestudeerd, besloot ik het toch weer op te pakken. Ik begon aan de studie Communicatie aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam en rondde deze succesvol af. Ik beschouwde dat diploma als een back up voor de sport. In het behalen van een master had ik geen interesse, want vechten was mijn grote passie. Daarop terugkijkend ben ik blij met de keuzes die ik heb gemaakt. Ik heb namelijk binnen en buiten de ring zo veel geleerd. De universiteit had me dat niet kunnen bijbrengen. Over die levenslessen heb ik vorig jaar een boek geschreven.