Joris Lohman (32) woont in Amsterdam en is politicoloog en oprichter van Food Hub. Een onderwijsinstelling die bedrijven, overheden, sectoren en professionals helpt om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen.

We doen onderzoek en hebben educatieve projecten, zoals een studenten-denktank rondom het stedelijk voedselbeleid. Ook hebben we een trainingsprogramma dat boeren helpt een beter marktgericht bedrijfsmodel op te stellen.

Ik kwam tijdens mijn studie Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam op het idee van Food Hub. Door de boeken die ik voor de opleiding las leerde ik dat de voedselproblematiek een van de meest uitdagende problemen is waarmee de wereld en beleidsmakers te maken hebben. Op de universiteit ontmoette ik een boerendochter. Door haar maakte ik kennis met de wereld van de landbouw. Dat heeft echt mijn ogen geopend en mijn toekomstige carrièrekeuzes bepaald. Ik wilde werken aan een beter voedselsysteem en de kloof tussen stad en platteland overbruggen. Dat was echt heel sterk mijn missie.

‘Ik wil het voedselsysteem verbeteren.’

Joris

En die missie, die in mijn laatste studiejaar begon, is eigenlijk onveranderd gebleven. Mijn werk draait nog steeds om de inzichten uit boeken en het netwerk van mensen die werken in de voedsel- en landbouwsector die ik in mijn studententijd heb leren kennen. Destijds hebben we een internationale ‘voedselbeweging’ opgezet en het is nog altijd mijn doel om het voedselsysteem te verbeteren.