Joris

Deelnemer Joris Lohman (32) woont in Amsterdam en is oprichter van Food Hub. 

Wat doet Food Hub?
We helpen bedrijven, overheden, sectoren en professionals om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen. We doen onderzoek en hebben educatieve projecten, zoals een studenten-denktank rondom stedelijk voedselbeleid. Ook hebben we een trainingsprogramma dat boeren helpt een beter marktgericht bedrijfsmodel op te stellen.

Wat heb je gestudeerd?
Ik heb de master Politieke Wetenschappen afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. In Parijs heb ik een jaar gestudeerd aan de Université Paris VIII. Voor mij was het vanzelfsprekend om te gaan studeren. De ervaring die je tijdens je studie opdoet is waardevol, maar al snel merkte ik dat ik ook in de ‘echte wereld’ iets moest doen. Ik heb daarom altijd veel gewerkt naast mijn studie.

Mijn keuze voor Politieke Wetenschappen heeft mijn professionele carrière en mijn persoonlijke missie erg gevormd. Door het lezen van boeken leerde ik dat de voedselproblematiek een van de meest uitdagende problemen zijn waarmee de wereld en beleidsmakers te maken hebben. Op de universiteit ontmoette ik een boerendochter. Door haar maakte ik kennis met de wereld van de landbouw. Dat heeft echt mijn ogen geopend en mijn toekomstige carrièrekeuzes bepaald. Ik wil werken aan een beter voedselsysteem en de kloof tussen stad en platteland overbruggen.

Hoe hebben je studie en baan je leven verrijkt?
Werken aan een beter voedselsysteem is mijn missie. Die missie begon in mijn laatste studiejaar. Mijn werk draait nog steeds om de inzichten uit boeken en het netwerk van mensen die werken in voedsel- en landbouwsector die ik in mijn studententijd heb leren kennen. Destijds hebben we een internationale ‘voedselbeweging’ opgezet en het is nog altijd mijn doel om het voedselsysteem te verbeteren.