Hajar Alariachi (32) is een Nederlandse presentatrice en docent. Ze werd bekend met De Meiden van Halal, waarin ze met andersdenkenden sprak. De discussie met Hans Teeuwen werd in 2007 uitgeroepen tot tv-fragment van het jaar.

Bij terugkomst in Nederland na een studie-uitwisseling in Spanje, merkte ik dat ik was besmet met het reisvirus. Een gelukkig niet te genezen virus. Ik pakte mijn koffers weer en begon veel door Europa te reizen. Nadat ik mijn bachelordiploma International Business & Languages op zak had, vertrok ik naar Brescia in Italië. Mijn doel: de Italiaanse cultuur beter leren kennen, de taal beheersen en zoveel mogelijk plekken bezoeken. Zo ontdekte ik dat je de beste buitenlandse ervaring hebt als je een tijd in een land woont en deelneemt aan de samenleving door er te werken of studeren.

Op dit moment geef ik Marketing aan de universiteit, en presenteer of neem ik deel aan tv-programma’s. Voorheen werkte ik als marketeer voor bedrijven, maar ik heb mijn carrièrepad bijgestuurd, omdat het delen van mijn kennis en ervaringen met anderen meer aan mijn emotionele behoeften voldoet. Het werk dat ik nu doe, zorgt ervoor dat ik dingen vanuit een ander perspectief bekijk, omdat de omgeving altijd verandert en mij soms ook dwingt om te veranderen.

'Als mijn werk mijn ziel niet voedt, verander ik van pad.'

Hajar

Dit geldt ook voor de tv-programma’s die ik eerder maakte: De Meiden van Halal en De Mama's van Halal. Hierin werd ik uitgedaagd anders te denken en de wereld op een nieuwe manier te bekijken. Het zorgde ervoor dat ik al op jonge leeftijd uitzocht wat het leven voor mij betekent, en hoe om te gaan met complexe persoonlijke vraagstukken of levensvragen die deelnemers aan het programma ons voorlegden. Dilemma's waarbij je je geest moet uitdagen om de grens over te steken, en een mening en stem te creëren.

De reizen die ik tijdens mijn studententijd heb gemaakt, hebben me geholpen mijn doelen te bereiken. Zo kon ik bepalen wat ik leuk vind en graag doe. Reizen heeft mijn horizon verbreed en ik heb geleerd de juiste uitdagingen aan te gaan. Mijn beide banen verrijken mij op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Als mijn werk mijn ziel niet voedt, verander ik mijn pad.