Weet je nog niet naar wie je wil luisteren tijdens het uitverkochte Brainwash festival, het grootste denkfestival van Nederland waarvan Human mede-organisator is? Check dan deze bloemlezing van interviews met sprekers die komend festival van de partij zijn.

Hoe het liberalisme zorgt voor een hernieuwde opkomst van fascisme

Socioloog en filosoof Willem Schinkel

De moderne, liberale orde is een historische ramp die zich op aarde voltrekt, stellen Willem Schinkel en Rogier van Reekum in het onlangs verschenen Theorie van de Kraal. Een gesprek met Schinkel over in- en uitsluiting, fascisme en het smerige woordje 'we'.

Lees hier het hele interview met Willem Schinkel.

De tabaksindustrie is ontzettend crimineel

Advocaat Bénédicte Ficq

Samen met longarts Wanda de Kanter spande Bénédicte Ficq een rechtszaak aan tegen de tabaksindustrie. Brainwash sprak met de advocate over roken, autonomie en vrije wil.

Lees hier het hele interview met Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq (m) op weg naar de rechtbank

Idealen kunnen het goede in de weg zitten

Filosoof Kwame Anthony Appiah

De filosoof Kwame Anthony Appiah is niet makkelijk te plaatsen. “In São Paulo word ik voor Braziliaan aangezien, in Kaapstad voor een ‘kleurling’, in Rome voor een Ethiopiër, en een Londense taxichauffeur weigerde ooit te geloven dat ik geen Hindi sprak,” schrijft hij in zijn boek 'Leugens die ons binden', dat eerder dit jaar verscheen. De redactie van 'Het filosofisch kwintet' sprak met Appiah over identiteit en idealen.

Lees hier het hele interview met filosoof Kwame Anthony Appiah

Kwame Anthony Appiah

Waarom vergeten niet per se erg is

Neuroloog Jules Montague

Als ik door dementie mijn herinneringen kwijtraak, verlies ik dan mijzelf? Verlies ik wie ik ben? Met deze vraag wordt neuroloog Jules Montague regelmatig geconfronteerd. 

Lees hier het hele interview met Jules Montague​​​​​​​

Identiteit is de speelbal van het consumentisme

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe was deze zomer te gast bij Brainwash Zomerradio, waar hij werd geïnterviewd door presentator Floortje Smit aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor zijn denken? 

Lees en luister het gesprek terug

Paul Verhaeghe

De kritische kracht van ironie in tijden van ironazi's

Cultuurfilosoof Thijs Lijster

Zodra ironie het publieke debat begint te domineren, en niet langer duidelijk is wat en wie er nog serieus genomen moet worden, wordt het problematisch, volgens cultuurfilosoof Thijs Lijster. Nog problematischer wordt het wanneer politieke leiders de ironie te pas en te onpas gebruiken.

Lees hier het hele artikel van Thijs Lijster

Donald Trump maakte op Twitter Greta Thunberg belachelijk. Ironie?

Dit vind je ook awesome