Moedige kinderen praten over hoe je verder moet nadat een ouder zelfmoord pleegde.

Rebekka, Stef, Hessel en Annabel zitten nog maar op de basisschool als hun vader zelfmoord pleegt. Hoe gaan zij om met dit verlies? Het rouwproces is eenzaam. Met anderen praten over wat hen overkwam doen ze eigenlijk niet. Buitenstaanders vinden het ingewikkeld om er naar te vragen. Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.

Door Milou’s directe vragen laten de kinderen zich van hun meest kwetsbare kant zien. De obstakels die de kinderen moeten overwinnen worden verbeeld als reis door een landschap, geanimeerd met stop-motion. Elke plek in het landschap staat voor een nieuwe fase in het rouwproces. Waarom bleef je niet voor mij? gaat over herkenning vinden en over uitdrukking geven aan wat je mee hebt gemaakt, ook al is dat een taboe. Met de film laat de documentairemaakster zien dat deze kinderen niet simpelweg slachtoffers zijn, maar een enorme veerkracht bezitten.

Rebekka

Stef

Milou Gevers: “Voordat ik deze film maakte, had ik nog nooit iemand ontmoet die hetzelfde had meegemaakt als ik. Door de gesprekken met de kinderen voelde ik me enorm getroost. Onze gedachten en gevoelens komen veel overeen en ik weet nu bijvoorbeeld dat het niet gek is dat ik na al die jaren nog steeds zo verdrietig kan zijn. Het gaf me veel kracht dat ik er voor deze kinderen kon zijn door hen hun verhaal te laten doen. Ik wil met deze documentaire kinderen, ouders en leerkrachten laten zien langs welke gedachten en gevoelens de reis voert nadat degene op wie je dacht te kunnen vertrouwen, zichzelf van het leven heeft beroofd. Mensen durven niet met kinderen te praten over zelfmoord. Ze worden er ongemakkelijk van, maar juist het vermijden van het onderwerp is gevaarlijk en kan de kinderen in een isolement brengen.”

Annabel

Hessel

Praten helpt!

Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Prijzenregen

Milou Gevers wint studenten-Oscar

Voor het eerst is een Nederlandse documentaire bekroond met een studenten-Oscar. Op 21 oktober 2021 kreeg Waarom bleef je niet voor mij? de Golden Medal in de internationale documentaire-catagorie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

In dezelfde week won Gevers de prijs voor Beste Nederlandse Korte Documentaire op het Cinekid festival.

Waarom bleef je niet voor mij? werd bekroond met de VPRO Documentaireprijs voor de meest veelbelovende documentairecrew op de tiende editie van het Keep an Eye Filmacademie Festival.

Begin 2022 maakt Prix Jeunesse bekend dat Waarom bleef je niet voor mij? is geselecteerd en nu kans maakt op beste programma non-fictie voor kinderen tussen 11 en 15 jaar, wereldwijd. De film is bovendien genomineerd voor de UNICEF Special Prize 2022 van Prix Jeunesse, een prijs voor films die de zichtbaarheid van gemarginaliseerde kinderen versterkt. 

Reeks eindexamenfilms

Waarom bleef je niet voor mij? is Milou Gevers’ afstudeerfilm aan de Nederlandse Filmacademie. De film maakt deel uit van de reeks eindexamenfilms van de Filmacademie, die op 24 oktober worden uitgezonden onder de vlag van 3LAB. De documentaire is een coproductie van HUMAN en De Nederlandse Filmacademie, met financiële steun van SASS (Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving) en Dr. CJ Vaillant Fonds.