Zestien jaar, nu al nationaal nieuws én bezig met het doorbreken van het taboe rondom ongesteldheid. Daarbovenop is ze ook nog eens genomineerd voor een Young Impact Award. Mai Tram uit Alkmaar blijft er nuchter onder: "Ik ben nog steeds de zestienjarige Mai Tram die in havo 5 zit."

Uit onderzoek van Libresse blijkt dat 57 procent van de vrouwen haar tampons en maandverband verstopt uit schaamte. Onder tieners is het taboe het grootst. Tram herkent dat bij zichzelf. "Toen ik net ongesteld werd, vond ik het ongemakkelijk om erover te praten, zelfs met andere meiden. Als je dan in de klas bent en naar de wc moet, dan verstop je iets in je achterzak en dan loop je snel weg. Daaraan merkte ik dat het echt nog een taboe was."

Menstruatiekastje

Mai verbreekt dit taboe door een kastje op te hangen in de meisjes-wc, gevuld met gratis tampons en maandverband. "Ik merkte dat veel mensen nog niet durven te vragen om deze producten bij de receptie, omdat ze het ongemakkelijk vinden of niet eens weten dat deze producten beschikbaar zijn."

Daarom wilde Mai graag een openbaar kastje met gratis menstruatieproducten in de toiletten. "Als je dan een tampon vergeet, kun je het gewoon uit het kastje halen. Zo hoef je niet de hele school rond te vragen om een tampon."

Het Maandverbandmeisje

Sinds het kastje er hangt merkt ze dat er normaler wordt gepraat over menstruatie. "Ik kreeg heel veel positieve reacties van meisjes op school, en ik hoop dat veel meisjes nu ook wat opener en minder onzeker zijn. Hier op school herkennen mensen mij ook als 'het maandverbandmeisje', en ik denk dat dat wel bijdraagt aan de openheid rondom dit thema."

Young Impact

Inmiddels is Trams initiatief al door veel verschillende media opgepikt. En dat was in het begin even wennen. "Het is wel raar om ineens die media-aandacht te krijgen. Hiervoor heb ik echt nooit in de spotlight gestaan. Ik was in het begin best zenuwachtig. Ik vroeg mijn vriendinnen altijd om advies. Nu ben ik wat comfortabeler. Het wordt steeds makkelijker."

Ook bij Young Impact, een jongerenbeweging, viel Mai Tram op. Ze werd genomineerd om een Young Impact Award te winnen. "Ik was superblij toen ik hoorde dat ik genomineerd was. Het is echt een eer. Sommige mensen vragen aan me wat je kunt winnen met die award. Nou ja, helemaal niks. Maar dat boeit me niet. Uiteindelijk gaat het om de eer om genomineerd te worden en die is al heel groot. Dit is ook een mooie manier om het initiatief uit te breiden."

Stemmen op Mai Tram kan hier.

3FM powered by HUMAN

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit is ook interessant