Veel meiden schamen zich voor hun poes, ze denken dat hun schaamlippen te lang zijn of gek van kleur. In biologieboeken zien we steeds diezelfde 'barbiekut' en in porno is die dan ook nog eens helemaal glad gewaxt. Hilde Atalanta (32) wilde iets doen tegen al dat schamen over wat er tussen onze benen zit en richtte The Vulva Gallery op. Inmiddels volgen ruim 660.000 mensen hoe Hilde dagelijks een andere vulva op Insta zet.

The Vulva Gallery? Waarom heet het niet The Vagina Gallery? Veel mensen zeggen vagina terwijl ze eigenlijk vulva bedoelen. De vagina is het binnenste gedeelte van het geslachtsorgaan (het 'kanaal' dat naar de baarmoeder loopt), terwijl vulva het gedeelte aan de buitenkant is.

Hilde zat in de collegebanken van diens* studie psychologie toen het zaadje (pun intended) voor The Vulva Gallery geplant werd. In een lezing van hoogleraar seksuologie Ellen Laan schrok Hilde ervan hoeveel jonge mensen kiezen voor labiaplastie: het verkleinen van de binnenste schaamlippen. Ellen Laan vertelde dat uit haar onderzoek naar voren kwam dat jonge vrouwen die meer vulva-diversiteit hebben gezien, zich positiever voelden over hun vulva.

Een week later was Hilde op een verjaardag van een vriend. Hilde gaf de jarige een zelfgemaakte illustratie van verschillende vulva's. Op de verjaardag kwamen ineens allemaal gesprekken op gang. Hilde: "Ik vond dat eigenlijk grappig, dat zoiets simpels als een illustratie van verschillende vulva’s ineens heel veel teweeg bracht. Mensen waren opgelucht en enthousiast om erover te praten."

De wereldwijde toename in schaamlipverkleiningen, de studie van Ellen Laan en de illustratie op het feestje; Hilde bleef er maar aan denken. "Ik wilde een oplossing daarvoor," zegt Hilde. "Dus besloot ik een Instagrampagina op te richten. Ik dacht: Als ik nu elke dag een andere vulva post, dan bereik ik misschien wel iemand die daar onzeker over is en kan ik op die manier helpen."

Nu volgen zo’n 660K mensen The Vulva Gallery en hoeft Hilde de plaatjes niet meer van het internet te halen. Hilde krijgt foto's toegestuurd van vulva’s van volgers over de hele wereld, er is zelfs een wachtlijst van een half jaar.

Elke vulva weer een nieuw verhaal

Hilde begon met schilderen op basis van diens kennis van anatomie, en maakte daar wat variaties op. Toen het account viral ging, kreeg Hilde ineens mailtjes van individuen uit alle hoeken van de wereld die vroegen of hun vulva ook onderdeel mocht zijn van de galerij.

"En bij zo'n verzoek kwam dan ook opeens een heel persoonlijk verhaal over de relatie die deze mensen hadden met hun vulva," glundert Hilde, "Dat vond ik eigenlijk nog veel mooier. Ik kan kan jou wel vertellen dat je goed bent zoals je bent, maar wie ben ik? Het is veel waardevoller als je een persoonlijk verhaal kan lezen, als jij onzeker bent over je vulva en je ziet iemand in mijn galerij op wie je lijkt."

De verhalen op The Vulva Gallery lopen erg uiteen. Alle verhalen gaan over de relatie die mensen hebben met hun vulva, zowel positief als negatief. "Verhalen als: 'Ik heb me nooit geschaamd, ik heb een heel fijn seksleven, ik heb jong masturbatie ontdekt en dat vond ik heel fijn'. Maar er zijn ook negatieve verhalen, zoals mensen die vertellen over vulvakanker, onwetendheid of grensoverschrijdend gedrag. Hoe langer The Vulva Gallery bestaat des te meer aandacht is er ook voor andere verhalen, zoals soa's of menstruatie." 

Is het niet raar?

Is het ergens niet een beetje gek, zo'n Instagram vol vulva's? En mag dat eigenlijk wel op Instagram, een plek waar posts met vrouwentepels verwijderd worden door het platform zelf? In het begin vond Hilde het spannend of er niet te veel negatieve reacties zouden komen. Soms komen er wel eens vragen binnen waarom Hilde zo'n obsessie heeft met vulva's en of dit niet iets is wat we privé moeten houden. 

"Veel van de negatieve reacties hebben te maken met schaamte," stelt Hilde, "Maar een vulva is ook maar een lichaamsdeel, we mogen daar gewoon over praten. Mijn galerij gaat over educatie, dat is ook de reden dat Instagram het goedkeurt. Scrol een kwartiertje over The Vulva Gallery en je zult zien dat 'raar' niet bestaat en 'normaal' trouwens ook niet: vulva's komen in allerlei vormen en maten. De kans is dus groot dat je niet een exacte vulva-twin vindt, want alle vulva’s zijn verschillend. Waarschijnlijk vind je niet een vulva die precies is zoals die van jou, tegelijkertijd vind je een hele hoop die een beetje zijn zoals die van jou.”

Vier vulva-vergissingen

1. Vulva is een ouderwets woord voor vagina
Vulva is niet een ouderwets woord voor vagina. 'Vagina' is alleen het woord voor het inwendige gedeelte: het 'kanaal' dat naar de baarmoeder leidt. Wanneer je het woord 'vulva' gebruikt heb je het over zowel de vulvalippen, de clitoris, het voorhof, de venusheuvel, en het schaamhaar – alles wat van buitenaf te zien is. 'Vagina' zeggen terwijl je 'vulva' bedoelt is alsof je 'zaadleider' zegt terwijl je 'penis' bedoelt.

2. De clitoris is een klein knopje
Het staat nog in een hoop biologieboeken, maar de clitoris is veel meer dan een 'klein knopje'. De clitoris is een heel orgaan dat ook nog inwendig doorloopt. Hilde heeft een mooie afbeelding gemaakt die je hieronder ziet. 

3. Je vagina wordt enkel schoon door die te wassen met zeep 
Bij de drogist hebben ze er een heel schap vol mee: gels, mousse, doekjes allemaal om 'de intieme zone' mee schoon te maken. Artsen raden je echter af om deze producten te gebruiken omdat je er juist de PH balans mee kan verstoren. De vagina maakt zichzelf 'schoon', als je dan die zeepjes gebruikt kan het juist gebeuren dat er een bacteriële- of schimmelinfectie ontstaat, en geloof me pas dan ruikt je vulva echt niet meer fris. 

4. Van masturbatie of seks worden je labia (vulvalippen) donkerder en lubberen ze uit
De lengte en kleur van labia wordt net als de grote en kleur van alle andere lichaamsdelen genetisch bepaald. Masturbatie of seks hebben hier geen enkel effect op. 

Een penis-gallery?

'Schaamhaar', 'schaamlippen', 'schaamstreek'; het woord schamen zit in bijna alle woorden die met de vulva te maken hebben. In modebladen worden cameltoes of uitstekende schaamlippen in bikini's weggephotoshopt. "Het is zonde dat er nog zo veel schaamte heerst, want daardoor praten we er ook moeilijker over," zegt Hilde. "Een vulva is een lichaamsdeel waarvan we hebben geleerd dat het er niet mag zijn, terwijl als we dan kijken naar piemels dan gaat het altijd over trots, potentie en kracht."

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alleen mensen met vulva’s zich onzeker voelen over hun geslachtsdeel. Ook het hebben van een piemel gaat vaak gepaard met onzekerheid. "Op het gebied van piemeldiversiteit en -acceptatie is ook nog veel te winnen. Daar gaat de angst vaak over of hun piemel wel groot en potent genoeg is."

Hilde maakte eerder al wel een afbeelding over piemeldiversiteit voor het Parool, een Penis Gallery is alleen nog niet gestart. "Deels omdat ik het zo druk heb met The Vulva Gallery, maar ook omdat ik denk dat het krachtig zou zijn als dit wordt opgezet door iemand die zelf een piemel heeft."

Penis galerij voor Het Parool.

Diversiteit is normaal

Naast The Vulva Gallery heeft Hilde ook nog het account You're Welcome Club. Daarop deelt Hilde illustraties van alle soorten lichamen. De mensen die Hilde tekent zijn divers in leeftijd, huidskleur, geslacht en seksualiteit. De viering van diversiteit loopt als een rode draad door Hilde's werk. Via diens werk strijdt Hilde voor een wereld waar respect voorop staat en diversiteit de norm is. 

"Diversiteit is overal, maar de manier waarop wij daarmee omgaan is voor velen heel pijnlijk. Ik weet zeker dat iedereen zich wel onzeker voelt over een onderdeel van zichzelf dat niet voldoet aan dat schadelijke ideaalbeeld. Dat is toch vermoeiend? Hoe mooi zou het zijn als diversiteit de norm wordt, zodat wij ons gewoon kunnen focussen op dingen die er echt toe doen in plaats van of onze billen niet te dik, dun, bol of plat zijn."

*Hilde is non-binair en gebruikt de voornaamwoorden die/hen/diens

3FM powered by HUMAN

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.

Dit is ook interessant