Jan Portheine (29) zag een festivalfoto. Velden vol tentjes, achtergelaten door bezoekers. Hij schrok. "Ik wist: die tenten zijn van het slechtste plasticsoort." Een ramp voor het milieu. Hij bedacht KarTent, een milieuvriendelijke kartonnen tent. Jan was klaar om met zijn bedrijf festivals te bestormen. "Boem, corona."

Het festival is voorbij. Wat rest: een kater en die ene rotklus… je tent afbreken. Ach, ik knijp er stiekem tussenuit, besluit je. Die tent kostte nauwelijks iets, daarbij: niemand achterhaalt dat ík hem achterliet. Eenmaal thuis knaagt een groen schuldgevoel. Wat ben ik toch ook een milieuloeder, is het oordeel over jezelf.

Herkenbaar? Dan is er goed nieuws voor jou! Bouwkundestudent Jan heeft met een kartonnen festivaltent een milieuvriendelijke oplossing. Een tent die je zo afbreekt, weggooit en nauwelijks schadelijk is voor het milieu.

Hé Jan, een kartonnen festivaltent. Hoe kom je erop?

“Na die foto – van een festival-grasveld vol met van die wegwerptentjes – zocht ik cijfers. Ik las de statistiek dat zo’n één op de vier tentjes blijft staan na een festival... Dat was de trigger: dit moet en kan echt anders.”

Hoe erg is dat nou, zo'n festivaltentje laten staan op een festival?

''Als je goed voor het milieu wilt zijn: heel erg. Het materiaal is eigenlijk niet te recyclen, is gebleken. Er zitten heel veel types plastic in en alleen door het te verbranden kan het weg. In het beste geval kun je met dit verbrandingsproces nog een beetje aan energieopwekking doen. Maar bij de meeste processen kost het uiteindelijk meer energie dan dat het je energie oplevert. Kortom: het kwijtraken zorgt voor veel uitstoot.”

Zijn al die kleine tenten zo slecht, op festivals?

“Ja, met de belangrijke voetnoot: een goede kwaliteitstent zorgt juist voor weinig schade. Denk aan de duurdere kampeertenten, met dikker materiaal. Je kan ze ontelbaar vaak gebruiken. Ze gaan niet zomaar kapot en zijn zo gemaakt dat ze te recyclen zijn. Maar voor jonge festivalgangers zijn zulke tenten niet echt betaalbaar, natuurlijk. Zij kopen graag goedkope pop-up-tentjes.”

Jij hebt nu een even goedkope oplossing, die wél milieuvriendelijk is. 

''Yes. Ik wilde gewoon een duurzaam alternatief laten zien aan jongeren. Laten zien dat het milieuvriendelijker kan, en even goedkoop. Zes jaar geleden alweer, ik was 23 jaar, kreeg ik het idee. Ik studeerde destijds bouwkunde in Delft en maakte voor mijn afstuderen een kartonnen strandhuis aan zee.

Ik kreeg door wat je wel niet allemaal met karton kan doen. Hoe stevig het is. Van een strandhuis gingen mijn gedachten naar een kartonnen tent. Ik verdiepte mij in de markt. Eerst dacht ik: wat zijn wij jongeren lui. Dat we al die plastic tenten laten staan. Het ligt complexer. Er ligt een diepgeworteld probleem onder, waar wij niet zoveel aan kunnen doen. Een hele industrie met strategie.''

En dat is?

“Iedereen zal het volgende herkennen. De twee-seconden tent die je uit het tasje haalt en tada: die staat! Maar krijg hem maar weer eens in dat tasje. Om mee terug te nemen. Je moet heel veel van lego gehouden hebben, wil dat lukken. Zo is die tent ook bedoeld. Tot aan het proces dat de tent staat, is alles perfect uitgedokterd, maar over wat daarna komt juist niet. Het feit dat-ie kapotgaat of voor jou niet opvouwbaar is? It doesn’t matter voor de fabrikant, want jij koopt waarschijnlijk een nieuwe, je volgende festival. Dus ja, meer omzet voor hen.”

Werkt het alternatief? Karton klinkt zo kwetsbaar. Word je met één regenbui niet nat en waait het niet zo weg?

“Nat word je er sowieso niet in, dat is de garantie die wij kunnen geven. Sommige kartonsoorten zijn weerbaar voor vocht. Behalve bij een tsunami en heel heftige stormen zal het misgaan. Voor de rest kan het een week lang regenbuien aan. Lang genoeg voor een festival. En wegwaaien? Nee, wij zetten hem op voor je, met de haringen al vast. En: wij ruimen hem ook op. Heeft niemand een schuldgevoel.''

Dus deze tent is niet te koop en zelf op te zetten?

“Onze filosofie is: jij hoeft niets te doen. Dus voorlopig hebben wij samenwerkingen met festivals, die onze dienst graag willen aanbieden aan bezoekers. We stonden bijvoorbeeld al eens op Sziget in Hongarije. Wij zetten een tent, die jij koopt bij ons, neer. Ons festivalconcept is dat je bij je ticket ook je kartonnen tent boekt, als je aankomt staat hij in de kartonnen-tent-area al helemaal klaar. Met je naam erop. Maar, het leuke nieuws: hij is tegenwoordig ook los op onze webshop te bestellen. Wie wil kan hem apart kopen en lekker zelf opzetten, waar je maar wil.”

Corona legde alle festivals lam, net toen jullie massaal de Nederlandse velden wilden bestormen.

“Ja, het festivalseizoen van 2020, daar was ons bedrijf helemaal klaar voor. We hadden veel festivals staan. En toen viel alles weg… Fuck. Dat was zuur en even schakelen. We hebben tijdens corona een onderneming ernaast opgezet. Om te overleven. Daardoor zijn we er nog. We openden een webshop met producten van karton. Meubels, tafels, lampen, speelgoed, bedden. You name it. Dat ging supergoed. Daardoor kunnen we nu weer naar festivals met de tent.”

Laatste vraag: wat kost dat. Zo’n tentje?

“Gemiddeld kun je voor vijftig euro klaar zijn, dan heb je een tweepersoonstent. Voor zo’n hele goedkope tent betaal je tussen de 35 en vijftig euro. En die gebruik je vaak ook maar één keertje. Dus we zijn bijna even goedkoop als de goedkoopste oplossing. En je bent een stuk groener bezig. Karton is goed herbruikbaar. Het grappige: sommige mensen beschilderen hem. Heb je een beetje je eigen huisje op een festival.”

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.

Dit is ook interessant