Geen dingen verbieden, alleen nog maar duurzame kleding aanschaffen en letten op wat je eet: zomaar wat oplossingen van jonge klimaatactivisten in de podcast van tussenuur, om onze CO2-uitstoot omlaag te brengen. "We moeten echt gaan nadenken over wat we aanschaffen."

Luister de hele podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud

In 'De staat van het klimaat' bespraken Tim Hofman en Diederik Jekel hoe Nederland reageert op klimaatverandering en wat er in ons wonen, voedsel, industrie en vervoer moet veranderen om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. In dat programma ging klimaatactivist Stijn Warmenhoven - die scholieren met succes opriep om te spijbelen om te staken - langs bij het zonnepark van Shell, om met haar te bespreken wat Shell te doen staat.

De klimaatcrisis speelt veel, met name onder jongeren. Daarom sprak 3FM-dj Youri Leeflang in de podcast van ons jongerenplatform 3FM Tussenuur niet alleen met Stijn over zijn eigen klimaatacties, maar ook Sofie van der Stelt over duurzame kleding en Puthaeny Kim over haar klimaatdepressie.

Stijn Warmerhoven startte begin dit jaar de jongerenklimaatstaking

De straat op

Stijn werd geïnspireerd door de klimaatstakingen in België, waar veel mensen de straat op gingen. "Deze stakingen laten zien dat veel mensen het klimaat erg belangrijk vinden en een goed klimaatbeleid willen". Vervolgens is hij zich meer gaan verdiepen in het milieu en was hij erover uit: "Er moet bewustwording komen, we gaan de straat op!" Na heel wat appjes en belletjes had hij een aantal medescholieren enthousiast gekregen en hebben ze een jaar geleden samen een vereniging opgericht, Youth For Climate.

Inmiddels is Youth For Climate flink gegroeid en hebben ze op Instagram meer dan 17.000 volgers. Een paar weken geleden stond Stijn samen met zijn klimaatclub op het Malieveld in Den Haag, waar ze een indrukwekkende staking neerzetten. Hij werd uitgenodigd door Mark Rutte in Het Torentje en hij mocht bij DWDD vertellen over de staking.

Verbieden heeft geen zin

"Zo'n staking is een enorme chaos, maar het voelt zo machtig! Ik kreeg er echt positieve energie van!" Misschien net iets teveel, want toen Stijn een paal inklom, kwam de politie hem eraf trekken.

Vroeger gooide Stijn weleens plastic op de grond en dan werd hij aangesproken door mensen. Nu spreekt hij mensen zelf aan. Zo probeert hij zijn ouders ervan te overtuigen om niet met het vliegtuig naar Spanje te gaan, maar met de auto. Ook eet hij bewuster.

"Ik eet weinig vlees en als ik het koop, doe ik dat bij de slager, want dat is 'schoon vlees'." Hij is er in elk geval bewust mee bezig. "Ik koop bijvoorbeeld ook bijna geen nieuwe kleding en ik ga veel met de fiets en het openbaar vervoer." Stijn vindt dat vlees eten of andere dingen verbieden geen zin heeft, want dan beperk je mensen in hun vrijheid.

Tekst gaat verder na afbeelding

Sofie koopt haar kleren liever in duurzame winkels

Sofie voelt zich schuldig wanneer ze fast fashion koopt

Sinds een paar jaar denkt Sofie duurzaam. Dat was vroeger wel anders. "Ik kocht vaak flesjes water en ik ging naar de Primark waar ik tassen vol kocht." Toen ze erachter kwam dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende sectoren op aarde is, gooide ze het roer om. "Het klimaat is een enorm probleem en soms voel je je machteloos, maar het is tóch belangrijk om je eigen gedrag te veranderen."

Sofie studeerde Textiel & Design en haar werk bij Sustainable Fashion Week creëerde ook meer kennis over de impact van de kledingindustrie. "Ik voel me nu schuldig als ik grote winkelketens inloop. Ik ga liever naar kleinschaligere en duurzamere winkel." 

Elk jaar gooien we enorm veel kleren weg. Zo'n 145 miljoen kilo belandt bij het restafval. Dat zijn zo'n 24 kledingstukken per persoon. Volgens Sofie is de oplossing: minder nieuwe kleren kopen. "Kijk eens in de kast van vrienden of familie. Koop minder en ruil!" Daarnaast is het beter voor het milieu om je kleding minder snel in de wasmachine te gooien. "Was een klein vlekje uit met de hand en stop je spijkerbroek 24 uur in de vriezer om de bacteriën te doden."

Kledingruil is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook nog eens goed voor de portemonnee! Dus heb je een klein budget? Organiseer een kledingruil met vrienden.

Tekst gaat verder na afbeelding

Puthaeny Kim

Puthaeny heeft last van een klimaatdepressie

Puthaeny leeft zo milieubewust mogelijk, maar toch voelt ze zich regelmatig machteloos. "De gevolgen van het klimaatprobleem zijn verschrikkelijk. Toen ik terugging naar mijn geboorteland Cambodja stond het water tot aan mijn knieën. Ook liggen de stranden vol plastic en worden er heel veel bomen gekapt. Het voelt hopeloos. Nee meer dan dat: machteloos!"

Putheany wil bewustwording creëren. "We moeten echt gaan nadenken over wat we aanschaffen. Ik bedoel, leuk zo'n houten tafel, maar heb je enig idee hoeveel bomen daarvoor worden gekapt? Maak zelf een tafel of koop er een bij de kringloop."

Putheany sluit zich actief aan bij klimaatstakingen, doucht maximaal drie keer per week, zet de verwarming maar een uur per dag aan en verbouwt haar eigen groenten en fruit. Ze probeert haar duurzame manier van leven over te brengen aan haar directe omgeving, zoals haar vriend en broer, waarmee ze samenleeft. "Het maken van één rijstkorrel kost veel energie. Daarom zeg ik altijd tegen vrienden: sta stil bij wat je eet, want dat laat zien dat je de tijd en moeite waardeert die erin gestoken is."

Luister hieronder de podcast

Ook interessant