Fabiënne Overbeek (19) vindt het zonde dat leuke kaartjes altijd maar worden weggegooid. Daarom is zij een bedrijf gestart dat circulaire wenskaarten ontwerpt van gerecycled groeipapier. In dat papier zitten zaadjes die je in de aarde kunt planten, en zo kan je kaartje uitgroeien tot een echt plantje.

Fabiënne is vanwege haar duurzame en maatschappelijk betrokken onderneming genomineerd voor een Young Impact Award. Dit is een prijs voor jongeren die impact maken. 3FM Human spreekt Fabiënne over maatschappelijk ondernemen, samenwerken met lokale ondernemers en stilstaan bij mooie momenten.

Twee jaar geleden zag Fabiënne dat haar moeder een heleboel kaarten weggooide na haar verjaardag. Dat vond ze zo zonde dat ze daar een oplossing voor wilde vinden. "Op het internet kwam ik de term 'growing paper' tegen. Ik ging op onderzoek uit en zo is het balletje gaan rollen..."

Inmiddels heeft Fabiënne al anderhalf jaar een bedrijf, Grow a Wish, dat dus wenskaarten maakt die je vervolgens in de aarde kunt planten. "Het groeipapier wordt gemaakt in een papierfabriek in Zuid-Afrika. Daar halen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt oud papier op bij scholen en bedrijven. Het papier wordt verwerkt tot groeipapier en in Nederland worden de door mij ontworpen kaarten met milieuvriendelijke inkt bedrukt."

Tweede lading

Toen de coronacrisis uitbrak, wilde Fabiënne iets doen voor kwetsbare ouderen. Van vriendinnen die in verpleeghuizen werken, hoorde ze dat de ruimtes daar volhangen met kaarten en tekeningen. Ze tipten Fabiënne om haar actie juist te richten op ouderen die níet in het verpleeghuis zitten, maar gewoon thuiswonen. 

De thuiszorg neemt nu een cadeautje mee voor deze ouderen, dat bestaat uit een wenskaart met groeikasje en potgrond. Dan kunnen ze de zaadjes direct planten. "Als ik positieve reacties krijg, ga ik aan de slag met een tweede lading."

Fabiënne aan de slag met kinderen uit het dorp.

Samenwerken met lokale ondernemers

Voor de productie van deze actie werkt Fabiënne samen met lokale ondernemers. "Het groeipapier kreeg ik gratis van de drukkerij omdat er een productiefout in zat en ze wisten dat het voor een goed doel was. De potgrond heb ik gekregen van de lokale tuinwinkel en de bakjes kocht ik zelf. Mensen van de dagbesteding van een zorgboerderij hier in de buurt hebben de groeikasjes in elkaar gezet. Op de wenskaarten staan tekeningen van kinderen uit het dorp. Binnen een week had ik driehonderd tekeningen verzameld!" 

Voor deze actie onderneemt Fabiënne vooral lokaal. "Ik praat met veel mensen over mijn ideeën en krijg hierdoor veel tips, bijvoorbeeld over bedrijven die mij kunnen helpen. Ik bel dan gewoon naar zo’n bedrijf, vertel mijn verhaal en vraag of ze iets bij willen dragen. Meestal krijg ik dan wel positieve reacties!"

Luister naar de 3FM Special van EO en Human over eenzaamheid 

Stilstaan bij mooie momenten

Met haar initiatief wil Fabiënne het geluksmoment verlengen. Dus niet weggooien die kaarten, maar planten, zodat je er nog veel langer van kunt genieten. Dat vindt ze belangrijk, want het leven gaat al zo snel. "Ik merk dat ik zelf ook weinig stilsta. Ik doe bijvoorbeeld op hoog niveau fierljeppen, dat is een sport waarbij je met een stok een zo groot mogelijke afstand over een sloot probeert te springen. Ik train het hele jaar voor kampioenschappen en steeds kom ik verder. Maar ik geniet eigenlijk te weinig van de weg naar de kampioenschappen toe, terwijl dat ook hele waardevolle momenten zijn."

Gelukkig lukt het Fabiënne steeds beter om even stil te staan bij de weg naar de kampioenschappen toe. En met haar wenskaartjes hoopt ze dat ontvangers ook meer stil zullen staan bij de mooie momenten in het leven. "Na het planten van het kaartje kun je genieten van de plant die eruit groeit. En stel je krijgt een tomatenplantje, dan kun je degene die de wenskaart stuurde uitnodigen voor paste met verse tomatensaus!" 

Genomineerd

Naast haar initiatief voor eenzame ouderen startte Fabiënne twee maanden geleden ook nog een wensenplatform. "Op elke kaart staat een barcode. Als je deze scant, kom je op een site terecht waar je je wens kunt aanmelden. Dit kan een wens zijn voor je opa, je vriendin of voor jezelf. Als er maar een goed verhaal achter zit. En dan probeer ik deze wens samen met Wishgrowers te realiseren!"

Fabiënne is genomineerd voor een Young Impact Award in de categorie Environment. Ze neemt het op tegen Jan Peter van Irsel (17 jaar, oprichter van wedstrijd waarbij scholieren ideeën bedenken om eigen school te verduurzamen) en Sara Langeveld (17 jaar, ging als vertegenwoordiger van Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit van de Verenigde Naties). Stemmen kan tot 15 mei.

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant