Omdat collega-discjockey Morad El Ouakili bij FunX vanwege doodsbedreigingen stopte met zijn programma Ramadan Late Night, maakte 3FM-dj Joram Kaat op Bevrijdingsdag samen met Human een 3FM Special over vrijheid van geloof, meningsuiting en pers.

Na doodsbedreigingen kwam Morad El Ouakili zelf op 4 mei met radiozender FunX tot het besluit om met zijn programma Ramadan Late Night te stoppen. Muziek en ramadan gaan volgens sommigen niet samen en daarom zou het programma van naam moeten veranderen.

Diverse medewerkers van FunX en hun omgeving zijn met de dood bedreigd. Vanuit verschillende dj's van 3FM onstond te behoefte om zich uit te spreken tegen deze gang van zaken. Joram Kaat, de dj die elke laatste zondag van de maand met de redactie van 3FM Human maatschappelijke specials maakt, wilde juist op Bevrijdingsdag aandacht besteden aan deze terreur. 

Abonneer je op de 3FM Specials podcast via AppleRSS-feed, luister via Spotify, of luister via de pagina van NPO 3FM.

Niet wegkijken!

Koning Willem Alexander sprak op 4 mei op een lege dam in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking over de dingen die wij als maatschappij kunnen doen om dit niet nog een keer te laten gebeuren.

Zijn exacte woorden waren: "Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal' maken wat niet normaal is." 

Hierna liet Joram meteen het fragment horen van zijn radiocollega Morad van NPO FunX. 

Persvrijheid is een groot goed

"Als we met z'n allen zeggen: 'Dit is niet onze boodschap', dan kunnen we iets doen." Thomas Bruning is Algemeen Voorzitter van de Nationale Vereniging van Journalisten en was telefonisch te gast bij deze 3FM Special om te praten over de vrijheid van journalisten. 

Uit onderzoek blijkt dat journalisten (in het bijzonder vrouwen) worden aangevallen op punten die niets te maken hebben met de journalistiek. Daardoor kiezen ze bepaalde invalshoeken niet meer en kunnen hun werk niet meer doen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat online bedreigingen weinig prioriteit krijgen bij justitie omdat het lastig is om de daders op te sporen. Online lijkt het alsof de 'haters' hebben gewonnen.

Luister ook naar de 3FM Special van EO en Human over eenzaamheid 

Solidariteit tonen

Collega-dj bij 3FM Wijnand Speelman maakte zich net zo druk om deze indamming van burgerrechten en vrijheden als de redactie van de 3FM Specials. Vandaar ook dat Joram hem even in de uitzending haalde om van gedachten te wisselen. 

Beroepsgroep respecteren

Peter Kwint is Tweede Kamerlid namens de SP. Hij hoorde via zijn assistent over de hele kwestie en ondernam meteen actie. Hij voelt het als zijn verantwoordelijkheid om hier vragen over te stellen.

Peter: "Als regering hebben wij gezegd steun te bieden aan de journalistiek. Zij checken de gevestigde orde en kijken of het klopt. Die beroepsgroep moet je respecteren."

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant