In dit overzicht nemen we je mee door onze beste verhalen over eenzaamheid.

Wat zou jij doen?

Ellen vermoedt dat haar overgrootvader eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Ze zit met het dilemma of ze dat met hem moet bespreken, of juist niet. In 'Wat zou jij doen?' bespreekt Ellen dit, en geeft een panel van leeftijdsgenoten haar advies.

Kijk de aflevering hiernaast, en ontdek meer dilemma's van kinderen op de programmapagina van 'Wat zou jij doen?'.

Eenzaamheid als rode draad van de samenleving

Leegte, gebrek aan sociale contacten en intimiteit. Zeven procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder ervaart sterke gevoelens van eenzaamheid. Nog eens dertig procent voelt zich enigszins eenzaam. Voor psychiater Dirk De Wachter is het de rode draad in zijn werk: "Mensen zeggen mij dat ik de enige ben tegen wie ze nog durven te spreken, de enige die nog luistert. En dan denk ik: laten we dat toch vooral als samenleving doen."

Lees het hele gesprek met De Wachter →

Een bloemetje helpt niet tegen eenzaamheid

In Nederland zijn veel mensen eenzaam, zoals je ook ziet in onze serie 'We zien ons'. De oplossing is niet zo eenvoudig. "Als de oplossing makkelijk was, dan zou het probleem niet groot zijn," zegt eenzaamheidsprofessor Theo van Tilburg. "Toch moeten we het er over hebben."

Lees het interview met 'de eenzaamheidsprofessor' →

We zien ons

In de Limburgse wijk Lindenheuvel zorgden de kolenmijnen voor grote saamhorigheid. Nu na de mijnen ook de kerk en het verenigingsleven dreigen te verdwijnen, vecht de wijk tegen eenzaamheid. In zes afleveringen van 'We zien ons' volgen we die strijd.

Je kijkt de hele serie hier terug, of kijk vast de eerste aflevering hiernaast.

2Doc: Goede Buren

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? De gemeente besluit daarop maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers.

Kijk de 2Doc over de strijd tegen eenzaamheid hiernaast, of lees meer.

Goed Gesprek over aanpak van eenzaamheid

Na de vertoning van de 2Doc: Goede Buren vond op sommige plekken ook een Goed Gesprek plaats; paneldiscussies in verschillende gemeenten om de lokale aanpak van eenzaamheid in kaart te brengen. Van het Goede Gesprek in het Amsterdamse Ketelhuis maakten we een verslag.

De waarde van oppervlakkig contact

Een praatje met de buren, even zwaaien naar je buurtgenoot aan de andere kant van de straat. Het is contact dat we als oppervlakkig beschouwen. Maar volgens bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen  Anja Machielse, is dat oppervlakkige contact veel belangrijker dan we nu doorhebben.

Meer terugblikken