Van 9 t/m 15 maart 2020 is het de Nationale Week Zonder Vlees. Maar wat nou als we in Nederland nooit meer vlees eten? Wat gebeurt er dan? Dat wilde de zeventienjarige Amber uit Den Haag weten. Samen met Linda de Munck zocht ze het uit voor 3FM Human, waarbij ze ook de Vegetarische Slager bezochten.

Een weekje zonder vlees, enig benul wat zoiets oplevert voor het milieu? De mensen van Nationale Week Zonder Vlees rekenden dat al voor. De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag. Door mee te doen aan de Week Zonder Vlees wordt per persoon 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Eet je één week geen vlees, dan bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Water dat normaal gesproken was gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en productie van vlees. Daarnaast bespaar je 13.3 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. 

Wat nou als we nooit meer vlees eten?

Niets dan voordelen voor het klimaat, zo te zien. En dat alleen door een week geen vlees eten. Stel je nou eens voor als we in Nederland nooit meer vlees eten? Wat voor effect zou dat hebben op de klimaatverandering? En, misschien belangrijker, wat betekent dat voor het dierenleed? 

Met die vraag loopt Amber uit Den Haag rond, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees in 2018. Ze is vegetariër omdat ze het zielig vindt dat dieren moeten sterven voor vleesconsumptie. Zou het fokken van dieren voor consumptie afnemen als heel Nederland vegetariër zou worden? Klinkt best logisch. Want als we geen vlees eten, hoeven we ook geen koeien, kippen, varkens, enzovoort meer te fokken. Toch?! 

Linda de Munck probeert een hamburgerdoosje te vangen, Amber denkt er het hare van

Vooral voor de export

Al snel komen Amber en Linda erachter dat de wereld helaas niet zo simpel in elkaar zit. Althans, dat zegt Dé van de Riet, de eerste persoon die Linda en Amber spreken voor hun onderzoek. Dé is van de website vlees.nl en hij vertelt dat de boeren in Nederland niet alleen maar dieren fokken voor de Nederlandse markt. Tachtig procent is namelijk bedoeld voor de export.

Dé probeert Amber ervan te overtuigen dat haar idealisme wellicht goed is voor haar gevoel, maar dat het op grote schaal niet zo heel veel verschil maakt. Het is maar de vraag of Amber het daarmee eens is.  

Linda de Munck en Amber hebben jolijt bij de Vegetarische Slager

Overalls en haarnetjes

Amber en Linda brengen ook een bezoekje aan de fabriek van de Vegetarische Slager, waar ze een overall aan en een haarnetje op moeten. Nou, dan weet je het wel.  

Daar ziet ze met eigen ogen (en voelt ze met eigen handen) dat je je niet hoeft neer te leggen bij het bestaande systeem van dieren fokken en doden voor een vleeservaring. Maar of dit nu haar vraag beantwoordt...

Ook interessant