Het klimaat is een hot topic en volgens jongeren moet er nu echt iets veranderen! Stijn Warmenhoven (18) is klimaatstaker van het eerste uur en heeft Youth For Climate opgericht. Waarom is hij begonnen met staken? En wat doet hij om duurzaam te leven?

In de Tussenuur podcast over het klimaat praat Stijn met 3FM nacht-dj Yoeri.

Luister de hele podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

We gaan de straat op

Stijn werd geïnspireerd door de klimaatstakingen in België, veel mensen gingen daar de straat op. "Deze stakingen laten zien dat veel mensen het klimaat erg belangrijk vinden en een goed klimaatbeleid willen". Vervolgens is hij zich meer gaan verdiepen in het milieu en was hij erover uit: "Er moet bewustwording komen, we gaan de straat op!" Na heel wat appjes en belletjes had hij een aantal medescholieren enthousiast gekregen en hebben ze een jaar geleden samen een vereniging opgericht, Youth For Climate.

Staken op het malieveld

Inmiddels is Youth For Climate al flink gegroeid en hebben ze op Instagram al meer dan 17 duizend volgers. Een paar weken geleden stond Stijn samen met zijn klimaatclubje op het Malieveld in Den Haag, waar ze een indrukwekkende staking neerzetten. Hij werd uitgenodigd door Mark Rutte in Het Torentje en hij mocht bij DWDD vertellen over de staking.

"Zo'n staking is een enorme chaos, maar het voelt zo machtig! Ik kreeg er echt positieve energie van!" Misschien net iets teveel, want toen Stijn een paal inklom, kwam de politie hem eraf trekken.

Wat doet Stijn zelf?

Vroeger gooide Stijn weleens plastic op de grond en dan werd hij aangesproken door mensen. Nu spreekt hij mensen zelf aan. Zo probeert hij zijn ouders ervan te overtuigen om niet met het vliegtuig naar Spanje te gaan, maar met de auto. Ook eet hij bewuster. "Ik eet weinig vlees en als ik het koop, doe ik dat bij de slager, want dat is 'schoon vlees'." Hij is er in elk geval bewust mee bezig. "Ik koop bijvoorbeeld ook bijna geen nieuwe kleding en ik ga veel met de fiets en het openbaar vervoer." Verder denkt Stijn dat vlees eten of andere dingen verbieden geen zin heeft, want dan beperk je mensen in hun vrijheid. 

Abonneer je op de podcast

Ook interessant