Samen met 3FM-dj Herman Hofman maakte ons jongerenplatform 3FM Tussenuur een bijzondere editie van hun podcast: een reportage in de jeugdgevangenis, waar ze de negentienjarige Costa ontmoeten, die sinds twee jaar vastzit. Ze praten over hoe vastzitten voelt, het missen van kleine momentjes met familie en Costa's leven na zijn detentie.

Abonneer je hier of hier op de podcast van Tussenuur, het jongerenplatform van Human bij 3FM. 

Het aantal zware vergrijpen dat bij Halt terecht komt, is in zes jaar tijd verdubbeld en de politie liet onlangs weten dat de meldingen van jeugdoverlast vorig jaar met acht procent is gestegen. Als jongeren verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit, kunnen zij in de jeugdgevangenis terecht komen.

Zo iemand is de negentienjarige Costa*. 3FM-dj Herman Hofman bezoekt hem in Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda.

Zonder na te denken

Eenmaal door de detectiepoortjes, ontmoet Herman Costa. Hij zat een tijdje in een penitentiaire inrichting, waar volwassen gedetineerden verblijven met ernstige psychiatrische stoornissen. Inmiddels woont hij al veertien maanden in Den Hey Acker, met jeugd-tbs.

Deze zogenoemde PIJ-maatregel wordt – naast een celstraf – opgelegd aan jongeren met psychische problemen. “Ik heb heel impulsief iets gedaan, zonder erbij na te denken,” vertelt Costa. Vanwege zijn eigen veiligheid, wil hij niet inhoudelijk vertellen voor welke strafbare feiten hij vast zit. 

3FM-dj Herman Hofman poseert in een van de gangen van Den Hey-Acker in Breda.

Voelt als een goede stap

Na een rondleiding over de leefgroep, waar Costa zijn dag het meest doorbrengt, laat hij zijn kamer zien aan Herman. “Hier wil je niet zijn,” zegt hij. Toch is hij trots op wat hij binnen de muren van de justitiële jeugdinrichting heeft bereikt. Hij vertelt enthousiast dat hij laatst zijn MBO 1-diploma heeft gehaald en op verlof mag om zijn MBO 2-studie te vervolgen. "Als je hard werkt en je best doet, dan loont dat."

“Door mijn acties en de dingen die ik heb gedaan verloor ik mijn toekomstperspectief,” vervolgt Costa. “Ik heb op jonge leeftijd fouten gemaakt. Nu leer ik mezelf echt kennen. Dat gebeurt wel als je twee jaar lang in je eentje opgesloten zit."

De begeleiding en steun die hij krijgt binnen de justitiële jeugdinrichting, vindt hij prettig. Door zijn problemen op tafel te leggen en te bespreken met de medewerkers van de jeugdinrichting, komt Costa langzaamaan weer op het rechte pad. “Ik ben nog aan het ontwikkelen, maar het voelt als een goede stap.”

Links in plaats van rechts

Costa hoopt dat jongeren nadenken en getriggerd worden om links af te slaan waar ze rechts zouden willen gaan.  "Ik probeer mezelf ook 180 graden te draaien en de goede kant op te gaan. Als ik wegga uit de inrichting, wil ik mijn leven op een positieve manier leiden. Daar werk ik nu aan."

*Costa’s naam is gefingeerd, vanwege zijn veiligheid. Zijn echte naam en de reden waarom hij in de jeugddetentie zit zijn bij de redactie bekend. 

Voor je auto play