Een beperking, je etnische afkomst of je genderidentiteit; zomaar wat redenen waarom je door de maatschappij kan worden buitengesloten. Om iedereen voor honderd procent te laten deelnemen aan de samenleving, wordt er flink gestreden voor meer inclusie en diversiteit. Dat en meer in Tussenuur-podcast aflevering 37.

Te gast in de studio

Elke van Achterberg

Elke van Achterberg is rolstoelschermster en model en strijdt voor diversiteit op haar YouTube-kanaal. Op haar elfde maakte ze een koprol, waarbij ze haar grote teen brak, waaraan ze het het complex regionaal pijnsyndroom overhield. Hierdoor had ze 24 uur per dag zenuwpijn. Ze kon haar linkerbeen niet meer gebruiken en werd rolstoelafhankelijk. In 2015 besloot Elke haar been te amputeren en sindsdien leeft ze met een prothese.

Nik van Hoogstraten

Nik van Hoogstraten is oprichter van Stichting Raket, waarmee hij de overheid, werkgevers en uiteindelijk de wereld wil inspireren om op een andere manier naar mensen met een beperking te kijken. Dit doet hij door niet te focussen op zijn beperking, maar op zijn talenten. Nik liep namelijk toen hij twee jaar was hersenschade op, waardoor hij een milde vorm van epilepsie kreeg. 

Berna Toprak

Berna Toprak is namens WOMEN Inc. aanjager van de Coalitie Beeldvorming in de Media. Het lukte haar om verschillende mediapartijen aan tafel te krijgen en inzichtelijk te maken wat de noodzaak is van meer kleur op tv en hoe we stereotyperingen over seksuele voorkeur en sekse kunnen bestrijden.

Paul Imthorn

Paul Imthorn is coördinator bij de Coalitie voor Inclusie. Dit is een netwerk van organisaties en mensen die samen werken aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen erbij hoort en gewaardeerd wordt om zijn talenten. De samenleving past zich dus aan aan de mensen, in plaats van andersom. 

Ook interessant